LEKKASJE

Finanstilsynet lekket taushetsbelagt informasjon om sparebank: – Her har det skjedd en teknisk feil

I en tilsynsrapport lekker Finanstilsynet taushetsbelagt informasjon om Romerike Sparebank, som nå settes på en overvåkningsliste.

Tilsynsrådgiver i Finanstilsynet, Jo Singstad.
Publisert Sist oppdatert

I en fersk rapport har Finanstilsynet sladdet 28 opplysninger – men hvis man klipper og limer informasjonen bak sladden til et annet dokument, er all informasjonen tilgjengelig. 

Da BankShift ringte tilsynsrådgiver i kommunikasjonsstab i Finanstilsynet, Jo Singstad, var han ikke klar over lekkasjen. Noen minutter senere var rapporten fjernet fra nettet.

– Her har det skjedd en teknisk feil, og vi undersøker årsaken til feilen. Dette beklager vi. Foretaket er orientert, skrev Singstad i en e-post til BankShift etter at rapporten var fjernet.

Han ba om at taushetsbelagt informasjon ikke benyttes, men vil ikke svarer på BankShifts spørsmål om hva lekkasjen gjør med tilliten mellom tilsynet og bankene. 

Singstad svarer heller ikke på hva Finanstilsynet gjør for å sikre at det ikke skjer flere lekkasjer.

BankShift har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med administrerende banksjef Siri Berggreen i Romerike Sparebank, på telefon – uten svar. Kommunikasjonsansvarlig Lillian Ussberg har bedt om spørsmål på mail. BankShift har enda ikke fått svar på mailen.

Lekket sensitiv informasjon

Rapporten omhandler et stedlig tilsyn i Romerike Sparebank høsten 2023, hvor en rekke sensitive opplysninger omtales, som altså er lagt bak sladder som ikke fungerer. Tilsynet skriver blant annet hvor stor prosentandel av bedriftsmarkedsporteføljen som består av de tyve største næringslivsengasjementene. I rapporten står det også hvor mange av de største innskyterne som banken ikke kunne redegjøre hvor midlene kom fra.

Romerike Sparebank bruker Eikas makroøkonomiske modeller for både personmarked og bedriftsmarked. Finanstilsynet er kritisk til at makrofaktorene ikke var endret i løpet av første halvår 2023, sett i lys av utviklingen i makroforholdene i perioden. 

Styret svarte at Eika Gruppen reviderte makromodellen for personmarked og bedriftsmarked i fjerde kvartal 2023. Sistnevnte opplysning har tilsynet gjemt under en ikke-fungerende sladd, men BankShift har valgt å publisere opplysningen da den er av offentlig interesse.

Tilsynet offentliggjør også at styrets ramme for andel overførte lån til Eika Boligkreditt. Tilsynet syntes det var høyt, og banken har satt rammen ned. Tilsynet har også lekket den nye rammen.

Finanstilsynet lekker også egne vurderinger om banken. Tilsynet skriver hvor stor del av bankens bedriftsengasjementer de anser som høyrisikoengasjementer. Tilsynet har også forsøkt å skjule andelen misligholdte lån i bedriftsporteføljen, uten hell.

I alt har tilsynet forsøkt å sladde 28 opplysninger, ingen av forsøkene endte med suksess. Det er ikke bare sensitive opplysninger som er forsøkt sladdet. For eksempel har tilsynet forsøkt å sladde at utlån til bedriftsmarkedet utgjør om lag 30 prosent av Romerike Sparebanks utlån. Det er informasjon man kan få i bankens rapporter. Men under ineffektive sladder opplyser tilsynet i tillegg prosentandelen av bankens bedriftsportefølje er eksponering mot omsetning og drift av fast eiendom og bygg og anleggsvirksomhet.

Vil sette Romerike Sparebank på overvåkningsliste

I 2023 hadde Romerike Sparebank en vekst innenfor bedriftsmarkedet på rundt 17 prosent. Styret i banken har opplyst til Finanstilsynet at de har nedjustert målet for vekst i 2024. Tilsynet har for øvrig forsøkt å sladde alle prosentene.

I rapporten skriver Finanstilsynet at Romerike Sparebank har en høy konsentrasjonsrisiko innenfor eiendom, både i og utenfor bankens kjerneområde. Samtidig har banken en betydelig andel lån med høy risiko i bedriftsmarkedsporteføljen, og tilsynet mener at risikoen ser ut til å være tiltakende.

Tilsynet mener også at det er svakheter knyttet til bankens kredittvurderinger, at bankens etterlevelse av retningslinjene for beregning av individuelle tapsavsetninger fremstår som mangelfulle, at tapsavsetningene i bedriftsmarkedsporteføljen fremstår som lave i forhold til andre banker.

– Finanstilsynet anså, i foreløpig rapport, bankens likviditetsrisiko som noe høyere enn den risikotoleransen styret har vedtatt, som tilsier lav likviditetsrisiko. Finanstilsynet noterer at styret, med bakgrunn i de nevnte forholdene, ikke er enig i at risikotoleransen overstiger den vedtatte likviditetsrisikoen. Finanstilsynet vurderer fortsatt at bankens likviditets- og finansieringsrisiko er noe høyere enn det styrets risikoappetitt tilsier og legger til grunn at styret overvåker risikoen nøye, skriver tilsynet i rapporten.

Etter tilsynet vil Finanstilsynet setter Romerike Sparebank i SREP-gruppe 3, som er gruppen for foretak hvor det er behov for hyppigere kontakt med foretakets styre og ledelse.

Gruppe 1 omfatter systemviktige foretak. Mellomstore og store foretak som ikke innpasses i gruppe 1, inngår som hovedregel i SREP-gruppe 2. Mindre og lite komplekse foretak hvor det ikke er jevnlig dialog med foretakets styre og ledelse, skal som hovedregel innpasses i SREP-gruppe 4.