FIKTIVE UTLÅN

Finanstilsynet melder seg på i utlånsskandale-saken

Finanstilsynet har bedt «aktuelle banker» om redegjørelser rundt saken der en advokat drev en fiktiv utlånsvirksomhet.

Advokatfirmaet Bull Årstad i Stavanger, der advokaten jobbet.
Publisert Sist oppdatert

Saken der en avdød advokat har tilbudt velstående næringslivspersoner i Sandnes- og Stavanger-området å låne ut penger til høye renter, uten at han faktisk lånte ut pengene, blir nå tatt opp av Finanstilsynet, skriver tilsynet på sine egne nettsider.

«Finanstilsynet vil foreta nærmere undersøkelser for å avdekke om det har skjedd brudd på regelverk innen våre tilsynsområder, og har bedt om redegjørelser fra aktuelle banker og advokatselskapets revisor og regnskapsfører. Det kan også bli aktuelt å be om redegjørelser fra andre foretak», skriver Finanstilsynet.

DN skriver at revisjonsfirmaet RSM Norge i flere år har sittet på flere sider av saken, der partner i revisjonsfirmaet var revisor for avdøde advokats to private selskaper, advokatfirmaet Bull Årstad, der avdøde advokat jobbet frem til han selv sluttet, noen dager før firmaet politianmeldte advokaten, hvor det også har gått penger via firmaets klientkonto, og selskapet Sinus Elektro, som lånte penger til advokaten, der advokaten var styreleder.

Sandnes Sparebank kunne også bekrefte til BankShift tidligere i uken at den avdøde advokaten var leder for kontrollkomiteen i banken, for ni år siden, noe som har gjort at Sandnes Sparebank satt i gang en intern gransking.

Finanstilsynet oppgir nå også at den avdøde advokaten som drev denne fiktive utlånspraksisen, heller ikke har vær registrert hos dem.

«Det er krav om å være registrert hos Finanstilsynet for å drive låneformidlingsvirksomhet til næringsdrivende. Den aktuelle advokaten har ikke vært registrert, og Finanstilsynet har heller ikke vært kjent med advokatens virksomhet», skriver Finanstilsynet.

Kravene fra firmaer og privatpersoner mot advokaten har nå kommet opp i 600 millioner kroner, skriver DN.