KREDITTRISIKO PÅ UTLÅN

Finanstilsynet: Utlån med vesentlig kredittrisiko øker

Utlån i trinn 2 har hatt en økning det siste året, men tapsavsetningene holder seg stabile.

Oslo 20210422. Finanstilsynets lokaler ved Norges Bank i Oslo.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet har kommet med sin rapport på bankmarkedet for tredje kvartal 2023. Der peker tilsynet på at det har vært en økning i utlån med vesentlig økt kredittrisiko sammenlignet med året før.

Rapporten til Finanstilsynet viser at andelen utlån i trinn 2 og 3, altså med vesentlig økt kredittrisiko, var på 9,8 prosent samlet for bankene ved utgangen av tredje kvartal 2023. Det er opp fra 8,3 prosent ett år tidligere.

Utlån som blir plassert i trinn 2 er utlån med vesentlig økt kredittrisiko som ikke er kredittforringet, mens utlån i trinn 3 er kredittforringede utlån.

Andelen i trinn 3 har vært relativt stabil over det siste året. Økningen kommer fra utlån som blir plassert i trinn 2. Finanstilsynet skriver at det gjelder for utlån både i personmarkedet og bedriftsmarkedet i trinn 2.

Liten endring på tapsavsetninger

Til tross for økningen i trinn 2 er det ingen særlige endringer i tapsavsetningene hos de norske bankene.

Bankenens samlede tapsavsetninger som andel av utlånsvoumet var 0,6 prosent ved utgangen av tredje kvartal 2023, uendret fra kvartalet før, og likt som året før. Avsetningsgraden for utlån i trinn 3 var på 27 prosent, ned fra 28 prosent fra samme periode året før. I trinn 2 har tapsavsetningen gått ned til 1,4 prosent det siste året ved utgangen av september 2023.

Avsetningsgraden er uendret i både person- og bedriftsmarkedet.

Bankbransjen har også hatt nedgang i samlet mislighold, men rapporten viser en økt betalingsmislighold. Både nedgangen og økningen er marginale.

12 måneders utlånsvekst

12-månedersveksten på utlånsvekst på personmarkedet kom på 3,3 prosent ved utgangen av tredje kvartal for alle banker. Det er de mindre bankene som tar markedsandeler med vekst på 5,6 prosent, mens de store bankene har en vekst på 2,8 prosent.

Til bedriftsmarkedet har alle bankene en 12-månedersvekst på 6,8 prosent. Her er det de mellomstore bankene som har størst vekst, med 8 prosent.