BETALING
Finanstilsynets nei ble enden på Visa
Kortgigantens forsøk på å styre betalinger over på Visa-delen av norske såkalte kombikort mislyktes. Finanstilsynet slår fast at det ikke er i henhold til regelverket.

Norges desidert vanligste betalingskort er et debetkort med både BankAxept og Visa som betalingsalternativ. Det finnes omtrent syv millioner slike kombikort i Norge.
Anledningen er at det har gitt både i pose og sekk. Norske butikker har fått et billigere alternativ med BankAxept, samtidig som bankkundene har kunnet bruke Visa-delen av kortet i utlandet eller på nett.
Det siste året har det rast en heftig kamp om «kontrollen» over disse kortene, når de etter hvert blir lagt inn i mobile lommebøker.
Visa har prøvd å innføre nye krav for norske banker, som utsteder kortene. Kravene ville ha betydd at bankene måtte legge til rette for at kundene skulle velge mellom Visa og BankAxept i den mobile lommeboken, før butikkens betalingsterminal fikk mulighet til å gjøre et valg.
BankAxept mente et slikt krav ville truet hele eksistensen som et billig nasjonalt betalingsalternativ til de store internasjonale kortnettverkene.
Avviser kravene helt
I en beslutning offentliggjort torsdag morgen slår Finanstilsynet fast at «IFR gir norske banker rett til å utstede kombinerte betalingskort, og det er ikke tillatt å innføre krav som innskrenker denne retten eller som medfører at kortet mister egenskapene som et kombinert kort».
Tilsynet slår også fast at «IFR gjelder for digitale kort på lik linje med fysiske kort» samt at «det bryter med IFR å innføre krav som medfører at butikkene mister sin reelle mulighet til å foretrekke et betalingsnettverk»
IFR står for «Interchange Fee Regulation» og er det EU-regelverk som både Visa og BankAxept har henvist til når de har prøvd å fremme sin posisjon.
«Gledelig»
Beslutningen er den samme som den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kom frem til før sommeren, og innebærer at ved bruk av kombikort er butikken som skal velge betalingsalternativ først, og så skal kunden i ettertid ha rett til å overstyre det valget.

– Det er svært gledelig at Finanstilsynet støtter vårt syn i denne saken. Vi har lenge påpekt at Visas krav er i strid med reglene, og nå har vi uttalelser fra både danske og norske tilsynsmyndigheter som sier det samme som oss, skriver Anders Lande. leder for politikk og samfunn i BankID BankAxept, i en e-post til BankShift.
«Må trekke kravene»
Visas krav på norske banker skulle opprinnelig tre i kraft den 13. april, men ble så utsatt i seks måneder. Selv om myndighetene både i Danmark og Norge har avvist Visas tolkning av regelverket har selskapet ikke trukket tilbake kravene på bankene.
Man har imidlertid kommunisert at man ikke vil håndheve kravene.
– Visa har utrolig nok ennå ikke trukket kravene overfor bankene i Norge. Det bør de nå gjøre umiddelbart, skriver Lande.
Gul knapp-utfordring
Finanstilsynet er imidlertid også tydelig på at dagens løsning for å la kundene overstyre butikkens valg i en fysisk betalingsterminal er altfor dårlig. Den gule knappen har åpenbare svakheter, ifølge tilsynet.
«Løsningen er i liten grad kommunisert til kortholdere (betalere), og er tilnærmet ukjent. Ved utprøving av løsningen har det i flere tilfeller ikke vært mulig å endre varemerke og personalet til handelsstedene har ikke kunnet veilede. I sum fremstår løsningen derfor som lite anvendelig i sin nåværende form», skriver tilsynet i sin beslutning og konkluderer med at det er « grunn til å stille spørsmål ved om betalere hindres i å tilsidesette betalingsmottakerens prioriterte valg».
– Vi er enige i at det bør være bedre informasjon om forbrukernes mulighet til å overstyre butikkens betalingsvalg. Det har vi tydelig formidlet til terminalleverandørene at de må få på plass. Bankene kan også kommunisere bedre til kortholderne om denne muligheten, skriver Lande i e-posten.
Han noterer samtidig at Norges Bank har påpekt i rapporten «Finansiell infrastruktur 2024» at det synes å være lite å tjene for kundene ved å velge et annet kortnettverk enn det som er valgt av butikken.
BankShift har søkt Visa for en kommentar til Finanstilsynets beslutning, men den har foreløpig ikke blitt besvart