AUTORISERING

Finaut om beståttprosenten: – Skal være såpass vanskelig at om du ikke kan stoffet, så skal du heller ikke få godkjent og kunne jobbe med dette

Antallet nye autorisasjoner i finansbransjen tyder på en kompetanseheving, mener administrerende direktør i Finaut.

Administrerende direktør Siv Seglem i Finaut.

Ved slutten av 2023 var det 23.947 aktive autorisasjoner fordelt på 10.113 rådgivere hos Finaut. Antallet er en liten oppgang fra 2022. På organisasjonens sider skrives det at antall nye kandidater meldt inn i Finaut i fjor, tyder på en viss «turnover», men også en kompetanseheving i bransjen.

Det er administrerende direktør Siv Seglem fornøyd med, når man går inn i et jubileumsår.

– Vi er 15 år i år. Det hele startet med autorisering på sparing og investering, men i dag ser vi at kreditt er veldig i vinden. Autorisasjonen i kreditt inneholder alt fra etikk, god skikk, personlig økonomi og kredittgivningen, sier Seglem til BankShift.

Flere forsøk

På kreditt ble det innmeldt 670 rådgivere i 2023, og 375 av dem ble autorisert.

Seglem påpeker at det tar litt tid før en rådgiver blir autorisert, ettersom personen skal gjennom omtrent et halvt år med trening før rådgiveren tar prøvene, og kan bli autorisert.

Hver rådgiver har også tre forsøk på å klare prøvene, noe som kan vri statistikken hos Finuat på beståttprosenten.

På kunnskapsprøver innen kreditt ble det gjort 842 prøver i 2023. Det var 310 av dem som ble «ikke bestått».

– En kandidat kan feile to ganger, så få godkjent på tredje forsøk. Det skal være såpass vanskelig at om du ikke kan stoffet, så skal du heller ikke få godkjent og kunne jobbe med dette, sier Seglem.

– Vi går inn i prøvene, på hvert område, på hvert spørsmål, og ser på statistikken på svarene. Er vi oppe på 90 prosent treff, så er det kanskje for lett, mens er det ned mot 60 prosent, så har vi enten ikke truffet med opplæringen eller så er det for vanskelig, sier Seglem.

Ekstra viktig nå

Sjefen i autorisasjonsorganisasjonen sier hun er spesielt opptatt av å se om det man gjør faktisk fungerer, nå som samfunnet befinner seg i tøffere tider.

– Det handler om kommunikasjonsegenskaper også. Vi har en bransjenorm som heter «God skikk» som er regler på hvordan man skal gå frem. De som har jobbet lenge i bank og drevet med personlig økonomi er som regel veldig drillet på det, sier hun.

Og påpeker at det for nye medarbeidere som skal autoriseres, så er personlig økonomi et stort område som krever ekstra innsats.

Sammen med Finans Norge, som er eier av Finaut sammen med Verdipapirfondenes forening, har man også den siste tiden satt et ekstra fokus på sammenhengen mellom psykisk helse og personlig økonomi. Og som BankShift tidligere har skrevet, påpeker også Seglem at det er viktig for rådgiverne å vite at man ikke skal være psykologer, selv om man blir trent opp i å vite hvordan man skal gå frem i en tøff samtale.

– Alle må forstå at dette er vanlige problemer i dag og at dette er noe vi kan snakke om. En rådgiver må vite hvilke verktøy man har i banken og hvor man eller kan søke hjelp. Vi bruker mye tid på å lære opp det å se på sammenhengen, og det er nok mye respektfull kommunikasjon kan avdekke, sier Seglem.

Én av fire stryker i etikk

Finaut har, ved siden av kunnskaps- og praktiske prøver, et helt eget løp på etikk. I 2023 ble det tatt 1931 etikkprøver, der 515 av dem ikke ble bestått. Rett i overkant av én av fire.

– Etikkprøven har et helt eget pensum der vi har gått sammen med Activa humanistisk akademi. Her blir man presentert for flere dilemmaer, så lærer vi opp rådgiverne til at man ikke kan bruke magefølelsen. Man blir trent opp til å reflektere, se sammenhenger og systematisk løse problemene, sier Seglem.