UTDANNING

Flest søkere til øknomiske fag – disse var vanskligst å komme inn på

Økonomi- og administrasjonsfag står for omtrent 20 prosent av antall studieplasser i 2024 - mange er voksne.

Det spirer og gror med nyskapende ideer i Trondheim.

Flere studieplasser har en poenggrense, ettersom at det er mange kvalifiserte søkere, og ikke nok antall studieplasser. Poenggrensen angir søkeren med den laveste poengsummen som fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket. Poenggrensen er en indikasjon på hvor vanskelig det er å komme inn på et studium.

For førstegangsvitnemål er det industirell økonomi og teknologiledelse ved NTNU som har høyeste poenggrense for 2024 med sine 62,1 poeng. Det er hele 0,4 poeng foran nummer to, som er medisin-studiet ved NTNU.

Poenggrense ved førstegangsvitnemål hos Samordna opptak for 2024.

Det nye studiet Business, economics and data science - siviløkonom ved NTNU, er på en syvende plass med en poenggrense på 59,6 poeng. Her er det også 1352 studenter som står på venteliste for å få en plass - klart mest av de mest søkte studieplassene for førstegangssøkere.

Når det kommer til poenggrense i ordinær kvote, som har med seg studenter som ikke bare søker for første gang, er toppen av listen dekket av medisinstudier. Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU kommer på en åttendeplass med 68 poeng, nesten to poeng bak toppen.

Mange på økonomi

Økonomisk-administrative fag er utdanningsområdet med klart flest søkere med mottatt tilbud i 2024, med 21.672 studenter som har fått studietilbud. Det er litt mer enn helsegaf, som sammen med økad utgjør nesten 40 prosent av søkere med mottatt tilbud hos Samordna opptak.

2024 ga rekord i antall studenter som fikk plass på sitt førstevalg. Av 126.250 kvalifiserte søkere, har 109.498 fått tilbud om studieplass, en økning på 4,7 prosent.

Av dette er det i underkant av 22.000 søkere som har mottatt studietilbud innen økonomisk-administrative fag, som utgjør omtrent 20 prosent av alle søkere som har fått tilbud.

– En del av årsaken til at økonomi- og administrasjonsfag er så store, er det høye tallet på nett- og samlingsutdanninger - omtrent en tredel av tilbudene innenfor fagområdet er til denne typen utdanninger. De som tar slike utdanninger er som regel eldre enn de som tar campusbaserte utdanninger. Voksne studenter kombinerer nok oftere jobb og læring der de bor, mens unge flytter mer på seg, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.