SPARING
Fondssuksess for Fixrate
Det tok bare fem måneder før kundene hadde plassert over ti milliarder i rente- og obligasjonsfond via Steinkjer-selskapets plattform.

– Vi er gjerne litt selvkritiske og forsiktige av
oss, men nå må vi faktisk innrømme at det har gått over all forventning, sier
Fixrate-gründer og daglig leder, Brynjar Ellingsen til BankShift.
Selskapet har i mange år hjulpet store norske selskaper, kommuner og organisasjoner med å få bedre avkastning på likvide midler.
Målgruppen er bedrifter som trenger å plassere fra 20 millioner og opptil milliardbeløp.
På kundelisten finnes blant annet Sparebank 1 Forvaltning, Nysnø, Helgeland Kraft og Bergen kommune. Da fintechselskapet Two for snart to år siden hentet 184 millioner kroner, valgte de å plassere pengene på høyrentekontoer via Fixrate.
Utvidet med rentefond i fjor
I fjor begynte Fixrate å jobbe med å utvide tilbudet med rentefond til institusjonelle priser. Interessen var stor fra starten av. Allerede under testperioden i fjor høst kunne Ellingsen fortelle at det var blitt plassert over én milliard i rentefond.
– Vi startet med fond fordi vi så det som et komplementært produkt for våre kunder som allerede hadde bankinnskudd hos oss, sier Ellingsen.
– Det har vist seg å stemme. Mesteparten av fondsinnskuddene kommer fra eksisterende kunder som har ønsket å ha sine likvide midler plassert via samme plattform. Ettersom vi har noen veldig store kunder, har veksten vært veldig stor siden i vår, legger han til.
Et eksempel kom i mai da Bane Nor meldte at selskapet hadde plassert milliardbeløp i fond via Fixrate
– Det er klart at kostnader er viktig, men en underliggende forutsetning har vært å finne effektive løsninger som bidrar til forenkling og smidige prosesser, sa finansdirektøren i Bane Nor, Sven Erik Pløen i vår.
Tilbyr viktig klasseinndeling
Effektiv rapportering av alle transaksjoner tilpasset regnskapsstandarder og godkjennings- og kontrollregler hos den enkelte kunden har vært et salgsargument utover gode rentebetingelser helt siden starten. Med fondstilbudet har det kommet til et nytt behov.
– Skal du plassere én milliard, blir ett punkts påslag 100.000 kroner. Det gjør at riktig store kunder er veldig opptatt av andelsklasser på fond, slik at de får laveste pris i forhold til investert beløp. Vi har laget den første plattformen som automatiserer den jobben for kundene, sier Ellingsen.
Ikke overskuddsreprise
Da regnskapet for 2023 var klart midt i sommer viste det seg at inntektene i fjor vokste med nesten 50 prosent til 23 millioner kroner, og at resultat før skatt gikk fra et underskudd på litt under én million kroner til en bitteliten gevinst på 97.000 kroner.
– Det var veldig hyggelig det, men overskuddet vil dessverre ikke gjentas i år. Vi er fortsatt et vekstselskap og vi skal fortsette å vokse, sier Ellingsen.
–Så fondssatsingen koster?
– Det er ikke bare den. Vi har flere ting på gang som vi ikke er klare til å snakke om enda. Av våre 27 ansette er det 10-12 som bare jobber med utvikling, sier han.
Men inntektsveksten fortsetter
Inntektsveksten vil derimot fortsatte. Totalt plasserte bankinnskudd har økt fra 56 til 67 milliarder kroner det siste året. I tillegg kommer de ti milliardene i fond. Ellingsen regner tross det ikke at inntektsveksten vil ta av fullstendig.
Fondsplasseringer i den størrelsesordenen Fixrate opererer i, er et lavmarginprodukt som trenger veldig store volumer. Dermed er inntjeningen for Fixrate lavere enn på bankinnskudd.
– Vi har laget et produkt som er rasjonelt å ta i bruk også for kunder som i utgangspunktet har alt de trenger. Dette skaper merverdi både for kundene og oss. Marginene er små, men volumene store, og på sikt blir dette lønnsomt for alle, sier Ellingsen.