GJELDSREGISTERET
Forbruksgjelden økte kraftig: – Flere tyr til kredittkort for å løse kortsiktige betalingsutfordringer
Nordmenn har usikret forbruksgjeld på 161,3 milliarder kroner, viser nye tall fra Gjeldsregisteret. I handlemåneden november økte gjelden med 1,1 prosent.
Den rentebærende delen av forbruksgjelden, som hovedsakelig består av forfalt kredittkortgjeld og forbrukslån, økte med 700 millioner kroner i november, mens såkalt ikke-forfalt kredittkortgjeld, altså benyttet kreditt som ikke er forfalt til betaling, økte med 1,1 milliarder kroner i samme periode.
Samlet økte forbruksgjelden til 161,3 milliarder kroner fra 159,5 millioner kroner måneden før. Det viser nye tall fra det offentlige Gjeldsregisteret.
– Veksten i november skyldes økning i både forbrukslån og «kredittkortgjeld», sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS, i en pressemelding.
– Høyeste som er målt
Han påpeker at bruk av kredittkort under selve Black Week var noe lavere enn i fjor, men den ikke-forfalte delen av kredittkortgjelden er likevel rekordhøy - på 31 milliarder kroner.
– Det er det høyeste som er målt siden lanseringen av Gjeldsregisteret i 2019, sier Årrestad.
– Som ventet ga Black Week-måneden et nytt løft, og nå går vi inn i høysesong for julehandel. Kredittkortene vil derfor sannsynligvis fortsette å «gå varme», og flere kommer til å utsette nedbetalingen av kredittkortgjelden. Det fører i så fall til at gjelden blir rentebærende og de som allerede sliter får det enda tøffere, legger han til.
Effekt av dyrtiden
I perioden med høyest handelsaktivitet, fra fredagen før til onsdagen etter det som har blitt kjent som Black Week (20.-26. november), økte den ikke-forfalte kredittkortgjelden med 1,6 milliarder kroner - tilsvarende 5,5 prosent. I fjor økte den samme gjeldsposten med 8,2 prosent i denne perioden.
I så måte skiller ikke økningen under årets Black Week seg nevneverdig ut.
– Nivået på denne delen av forbruksgjelden er imidlertid vesentlig høyere i år. Det tyder på at bruken av kredittkort har økt betraktelig, og handelen er sannsynligvis spredd over lenger tid.
– Samtidig har vi nok en effekt av dyrtiden ved at flere tyr til kredittkort for å løse kortsiktige betalingsutfordringer, sier Årrestad.
Tidligere onsdag slapp data- og analyseselskapet Experian egne tall, som viste en nedgang på 11,6 prosent i antall søknader for å handle på kreditt på selve Black Friday. Også de pekte på en trend der handelen ble spredt utover.
– Vi får håpe effekten av Black Week-måneden og julehandelen ikke blir større enn at folk flest ikke pådrar seg mer forbruksgjeld enn de kan håndtere», sier Årrestad.
Noen boliglån ble forbruksgjeld
Andelen av nedbetalingslån som er definert som «forbrukslån» har det seneste året økt med 13,0 milliarder kroner, fra 71,6 milliarder til 84,6 milliarder.
Et element som spiller inn i totalberegningen av forbruksgjeld, er at Gjeldsregisteret definerer all nedbetalingsgjeld med mer enn fem prosent rente inn i denne kategorien. Dermed har flere boliglån kommet inn i denne beregningen.
Andelen definert som «annen usikret gjeld», som i hovedsak utgjøres av boliglån som er sikret av kausjonist, ble i samme periode redusert med 6,9 milliarder kroner fra 10,3 milliarder til 3,4 milliarder.