BEREDSKAP
Foreslår omfattende tiltak for å sikre betalingssystemet i krisetider
Rapporten til arbeidsgruppen som har undersøkt beredskapen i betalingssystemet, er klar. Den anbefaler blant annet å ytterligere styrke Bankaxept, og fremhever viktigheten av å faktisk innføre tiltakene, ikke bare snakke om dem.

En arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet har lagt frem en rapport med 18 anbefalte tiltak for å styrke beredskapen i det norske betalingssystemet.
Arbeidet har vært ledet av Norges Bank i samarbeid med Finansdepartementet, Finanstilsynet, Bits AS og BankID BankAxept AS.
Gruppe har identifisert 14 potensielle krisescenarioer som kan påvirke betalingsformidlingen. Dette inkluderer bortfall av kritisk infrastruktur som strøm og kommunikasjon, samt situasjoner der sentrale betalingsløsninger blir utilgjengelige. For å møte disse utfordringene har gruppen vurdert 51 tiltak, hvorav 18 anbefales for videre gjennomføring.
Bankaxept-reserveløsning
Et av de viktigste tiltakene som foreslås, er en styrking av Bankaxepts reserveløsning, som gjør det mulig å gjennomføre kortbetalinger selv når betalingsterminalene mister kontakt med banken.
I dag fungerer denne løsningen kun i opptil én uke for butikker som selger nødvendighetsvarer som mat, medisiner og drivstoff. Arbeidsgruppen foreslår å utvide denne ordningen til fire uker, slik at samfunnet i større grad kan opprettholde handel og forsyning under langvarige kriser.
Videre anbefales det at Bankaxepts reserveløsning også utvides til ubetjente drivstoffterminaler. I dag kan denne løsningen kun brukes i betjente terminaler, men fra 2026 vil alle BankAxept-kort støtte offline PIN, noe som gjør det mulig å innføre løsningen også for ubemannede bensinstasjoner.
For å styrke kortbetalingssystemet ytterligere anbefaler arbeidsgruppen en forbedring av Bankaxepts STIP-tjenester (Stand-in Processing). Dette systemet gjør det mulig å autorisere betalinger selv om en bank er midlertidig utilgjengelig i kortinfrastrukturen.
BankShift har tidligere omtalt hvordan Norgesgruppen advarer om at bankenes økende bruk av internasjonale betalingsløsninger som Apple Pay og Google Pay går på bekostning av Bankaxept, og kan svekke den nasjonale betalingsinfrastrukturen.
Alternativ til BankID
I tillegg til tiltakene knyttet til Bankaxept, anbefaler arbeidsgruppen også:
- Daglig rapportering av kundedata fra bankene til et uavhengig datalager for å sikre tilgang til viktig informasjon hvis en bank eller en datasentral rammes av en alvorlig hendelse.
- Etablering av uavhengig beredskap for bankenes kritiske tjenester, slik at viktige funksjoner som kortbetalinger, kontooverføringer og tilgang til kontoinformasjon kan opprettholdes selv ved teknisk svikt.
- Alternative identifikasjonsløsninger for å redusere avhengigheten av BankID, som i dag er en sentral del av nettbank- og betalingssystemet.
Arbeidsgruppen poengterer på at enkelte av tiltakene krever regelverksendringer, særlig for å muliggjøre daglig rapportering av kundedata og for å sikre uavhengige beredskapsløsninger for kort- og kontoadministrasjon.
De anbefaler derfor at Finansdepartementet vurderer et nytt regelverk for betalingsberedskap i krisesituasjoner, og departementet oppfordres videre til å raskt følge opp anbefalingene og sikre en tett dialog med relevante aktører i næringen.
Arbeidsgruppen understreker at beredskapen ikke styrkes før tiltakene faktisk er gjennomført, og at det haster med å sikre at betalingssystemet kan fungere også i alvorlige kriser.