RESULTAT

Foreslår rekordutbytte i Sparebank 1 SMN etter knallsterk avslutning på året

Året var preget av frierferd, lefling med krypto og rettsak om gigantsvindel. Storbanken fra Midt-Norge slapp tall for fjerde kvartal torsdag morgen.

Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

I korte trekk: Sparebank 1 SMN i fjerde kvartal

Et knippe nøkkeltall fra Sparebank 1 SMNs rapport for fjerde kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parantes. 🔽 🔼

🔼 Egenkapitalavkastning: 18,3 % (13,1 %)

🔼 12 måneders utlånsvekst: 11,9% (8,1%)

🔼 Brutto utlånsvolum: 236,3 mrd. (152,6 mrd.)

🔼 Kostnadsprosent: 48% (40%)

🔼 Resultat etter skatt: 1247 mill. (768 mill.)

🔽 Tap: 20 mill. (19 mill.)

🔼 Netto renteinntekter: 1312 mill. (961 mill.)

🔼 Netto rentemargin: 2,82% (2,58%)

🔽 Ren kjernekapital: 18,8% (18,9%)

🔽 Innskuddsdekning: 56% (58%)

Resultatet for fjerde kvartal endte på 1,2 milliarder kroner etter skatt for Sparebank 1 SMN. Avkastningen på egenkapitalen ble 18,3 prosent i perioden. 

Det gir et foreløpig årsresultat for 2023 på 3,6 milliarder kroner

Resultatene for fjerde kvartal er solide, og i en selskapsmelding skrives det at høye inntekter fra sterk rentenetto bidro, samt en gevinst på 414 millioner kroner knyttet til SpareBank 1 Markets sin sammenslåing med markets-virksomheten i SpareBank 1 SR-bank og SpareBank 1 Nord-Norge. 

Avkastning på egenkapitalen ble 14,4 prosent for året samlet, mot et mål på 13 prosent. Ren kjernekapitaldekning er nå 18,8 prosent. 

– Året banken rundet 200 år har vært preget av svært høy aktivitet. Vi har fusjonert med SpareBank 1 Søre Sunnmøre, økt satsingen innenfor Private Banking, etablert virksomhet i Oslo og styrket mange av våre finanshus i Midt-Norge. I tillegg har vi inngått avtaler om tettere samarbeid med Eika-bankene om forsikring og kreditt. Investeringen legger et godt fundament for videre utvikling og lønnsom vekst, samtidig som vi er robuste nok til å tåle opp- og nedturer, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i meldingen.

Styret vil foreslå overfor bankens representantskap et rekordstort utbytte på 12,00 kroner per egenkapitalbevis (6,50 kroner) som er 74 prosent av resultatet, og 860 millioner kroner (474 millioner) som samfunnsutbytte. 

I kvartalsrapporten står det at størrelsen på utbytte for 2023 må ses i lys av konsernets soliditet, som ved utgangen av fjerde kvartal er godt over regulatoriske krav og konsernets langsiktige mål.

Innholdsrikt år

Det er ingen tvil om at 2023 var et innholdsrikt år for trønderbanken.

I fjor vår fullbyrdet banken overtakelsen av Sparebank 1 Søre Sunnmøre og skaffet seg solid fotfeste i nabofylket Møre og Romsdal, og ifølge administrerende bankdirektør Jan-Frode Janson er SMN langt fra avvisende til ytterligere vekst gjennom sammenslåing - tvert imot er han aktivt på let etter flere «dansepartnere», kunne han fortelle BankShift.

I løpet av året har banken også svidd av noen millioner på eksperimenter med noen av Internettets mange snakkiser, deriblant diverse kryptoprosjekter og en filial i Metaverset som nå er stengt.

Noen uker mot slutten av året ble tilbragt i Trøndelag tingrett, der en tidligere vikar sto tiltalt for og ble dømt for grovt underslag. Underveis ble det likevel stilt spørsmål ved bankens etterlevelsesarbeid. Her kan du se hele pengestrømmen med flere hundre overføringer på totalt 75 millioner kroner.

Flere muligheter har også presentert seg i løpet av året, og SMN lot seg ikke be to ganger da kundeflukten tiltok fra Danske Bank som følge av det kommende salget av privatmarkedsporteføljen. Ifølge SMN-sjef Janson sikret banken seg over 1000 av disse kundene, og attpåtil snappet banken opp et helt rådgiverkorps fra Danske Bank.