RESULTAT

Fornøyd med resultat i lys av fusjon: – Vi er tross alt en liten organisasjon

Totens Sparebank leverer noe reduserte kvartalsresultater, men føler det har gått «hakket bedre enn man kunne frykte» i en periode hvor mange av de ansatte er opptatt med den kommende fusjonen med SB1 Østlandet.

Administrerende direktør Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Totens Sparebank legger i dag frem et kvartalsresultatresultat på 90,4 millioner kroner, mot 102,7 mill. kroner i 2. kvartal i 2023, en nedgang på 11,8 prosent.

Totens Sparebank er på vei til å fusjonere med Sparebank 1 Østlandet, og tar sikte på gjennomføring av fusjonen 1. november 2024. 

– Fusjonen har krevd mye kapasitet, så sett i lys av dette, føler vi at resultatet er enda bedre, sier administrerende direktør Rolf Endre Delingsrud til BankShift.

– Vi havner på de tallene vi planla og budsjetterte, og er fornøyde med resultatene for kvartalet. Jeg vil berømme innsatsen til de ansatte gjennom hele året, spesielt med tanke på fokuset på fusjonen. Til tross for dette har vi klart å holde vår kjernevirksomhet så høyt prioritert at vi har levert de resultatene vi har nå.

Han sier at banken med andre ord totalt sett er fornøyde. Han påpeker også at utbyttet fra Eika er vesentlig mindre – redusert med 11 millioner kroner – og påpeker at de likevel presterer på samme nivå som fjoråret. 

Krevende primærmarked

Banken har forbedret innskuddsdekningen til 60 prosent, opp fra 56,36 prosent året før, i et krevende marked. Delingsrud sier de har lykkes med dette grunnet økt fokus. 

– Vi har hatt et mål om bedre innskuddsdekning enn tidligere, og som en konsekvens har vi oppnådd vesentlig bedre vekst. Vi har også økt aktiviteten, da det var viktig for oss å heve oss utover tidligere nivåer, forteller han.

Delingsrud legger til at dagens makroøkonomi er krevende, og at primærmarkedet til banken, som ligger på Innlandet, er mer utfordrende enn for eksempel i kystnorge. 

– Med dette i bakhodet er vi fornøyde med at vi har klart å holde tapene på utlån nede, men det krever ekstra innsats. Vi føler oss bekvemme med landbrukssektoren, men utbyggingsprosjekter er betydelig redusert. Vi ser også at vi har en vekst som ligger over den generelle kredittveksten, men den er lavere enn tidligere. Dette skyldes blant annet at færre prosjekter igangsettes, og boligprosjekter er betydelig redusert.

Banken rapporterer en brutto utlånsvolum for første halvår på 19,50 milliarder kroner, opp fra 19,33 milliarder kroner i samme periode året før. Dette markerer en vekst i en tid med generelt lavere kredittetterspørsel.
Tap på utlån har også blitt redusert til 6,88 millioner kroner fra 9,20 millioner kroner.

Fusjonen tar mye fokus

– I sum har kvartalet gått hakket bedre enn man kunne frykte når man vet hva fusjonen krever av ressurser, sier Delingsrud. Han legger til at han vil berømme organisasjonen for å holde fokus på kundene, aktivitetene og driften i denne perioden.

Banken har sett en nedgang i egenkapitalavkastningen, som nå er på 13,92 prosent, en reduksjon fra 16,83 prosent i samme periode i fjor.
Videre falt resultatet etter skatt til 90,5 millioner kroner, ned fra 102,7 millioner kroner året før, en nedgang på 11,8 prosent. Dette kan delvis forklares av økte driftskostnader, hvor kostnadsprosenten steg til 32,15 prosent fra 27,94 prosent.

– Mange må bruke mye tid på fusjonen, men alt i alt har dette gått bedre enn man kunne frykte. Vi er tross alt en liten organisasjon, sier Delingsrud.

Totens Sparebank i andre kvartal

Et knippe nøkkeltall fra rapporten for andre kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes.

🔴 Egenkapitalavkastning: 13,92 % (16,83 %) 

🟡 Brutto utlånsvolum: 19,50 mrd. kr (19,33 mrd. kr)*

🔴 12 måneders utlånsvekst: 4,1 % (6,32 %) 

🟡 Kostnadsprosent: 32,15 % (27,94 %) 

🔴 Resultat etter skatt: 90,5 mill. kr (102,7 mill. kr) 

🟢 Tap: 6,88 mill. kr (9,20 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 134,5 mill. kr (127,6 mill. kr) 

🟢 Netto rentemargin: 2,41 % (2,32 %) 

🔴 Ren kjernekapital: 17,4 % (17,5 %) 

🟢 Innskuddsdekning: 60,0 % (56,36%)

* tall for første halvår