RENTER

Første bank dropper renteheving: «Registrerer at noen banker kjører samfunnsansvarskortet»

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache tok bransjen på senga med nok en heving av styringsrenten. Flere banksjefer vurderer nå om de skal følge sentralbankens tøffe linje. BN Bank blir den første som bryter.

Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite.
Publisert Sist oppdatert

Stikk i strid med forventningene, satte sentralbanken styringsrenten opp med 0,25 basispunkter til 4,5 prosent i årets siste rentebeslutning. 

Samtidig varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bache at nivået ville opprettholdes en god stund fremover, og skisserte en rentebane med første kutt til høsten. På forhånd hadde markedet ventet seg signaler om fire rentekutt i 2024.

Allerede ved forrige renteheving, i september, mente flere at toppen kunne være nådd. Noen banker valgte også å avstå fra å sende regningen videre til kundene. 

Nå varsler BN Bank, som førstemann ut i denne runden, at de dropper å heve sine boliglånsrenter. Banken har rundt 16.000 privatkunder.

– Vi mener at en renteøkning nå er feil, og rammer boliglånskunder som uansett vil få trangere økonomi utover våren når den fulle effekten av tidligere renteøkninger merkes for fullt i økonomien. Vi mener det er fornuftig å ha is i magen og å ikke gjennomføre en renteøkning nå som ville legge ytterligere press på lånekundenes økonomi, sier direktør for personmarked i BN Bank, Ende Jo Reite, til Bankshift.

Bankens beste rente holdes dermed på 5,49 prosent for lån over fire millioner kroner, innenfor 50 prosent belåning, for både nye og eksisterende kunder uavhengig av alder.

– Saboterer dere ikke sentralbankens plan for å kjøle ned økonomien?

– Jeg registrerer at noen banker kjører samfunnsansvarskortet, men når man ser på argumentasjonen for renteøkningen nå, og ser hvor mye trangere det blir for husholdningene basert på de renteøkniongene som har vært, blir inndragningen av kjøpekraft betydelig. 

Sentralbanksjefen sa selv under torsdagens pressekonferanse at man ennå ikke har sett den fulle effekten av rentehevingene som allerede er gjort.

– Vi tror Norges Bank undervurderer effekten av det de alt har gjort. De tar heller ikke inn over seg at en renteøkning på 0,25 nå er sterkere enn da rentene var lavere. For hver økning blir effekten sterkere, sier Reite.

– Hvor mye koster det banken?

– Det er vanskelig å si, men vi ser på hoppet i pengemarkedsrenten at det kommer til å koste mye. Pengemarkedet fremover blir fasiten. Det blir ikke billig.

Flere i tenkeboksen

Blant de øvrige som avsto fra å heve renten ved forrige korsvei, var Sparebank1 Hallingdal Valdres.

Banksjef Knut Oscar Fleten opplyser nå til Bankshift at de ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre ennå.

– Overrasket over hevingen. Vi er i tenkeboksen, skriver han i en SMS.

Spareskillingsbanken droppet å heve boliglånsrentene for de yngste kundene ved forrige heving. De har heller ikke tatt stilling til dagens beslutning ennå, og vil bruke de neste dagene på å bestemme seg.