BANKTOPPER I SPORTEN

Fra fotballbanen til finanstoppen

Konsernsjefen i Sparebank 1 Nord-Norge kjørte nesten 5 mil flere ganger i uka til fotballtrening, og spilte kvalik til høyeste divisjon i Norge.

Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Hanne Karoline Kræmer, har en lang fotballkarriere bak seg før hun gikk inn i finansbransjen.
Publisert

Hanne Karoline Kræmer, nå konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, har en bakgrunn som mange kanskje ikke kjenner til. 

Til BankShift forteller hun om reisen fra fotballbanen til finansverdenen, og hvordan erfaringene fra idretten har formet henne som leder.

Stor interesse rundt laget

Kræmer startet sin fotballkarriere i barneskolealder i Lyngen IL.

– Lyngen var da ett av tre fotballag på en strekning på 1,5 mil. Det naturlig laget ville vært Karnes, som var nærmeste lag der jeg bodde, men pappa var veldig engasjert i Lyngen så derfor ble det de, forteller hun.

Da hun ble eldre, ble hun hentet til Furuflaten.

– Han som da var trener kjørte 4,5 mil mange ganger i uka for å hente meg til trening. Jeg spilte på Furuflaten til jeg la opp, forteller Kræmer.

Her var hun med på å vinne det nordnorske mesterskapet og kjempet om opprykk til Norges høyeste divisjon.

– Vi ble både nordnorske mestere og spilte kvalik til høyeste divisjon i Norge, men klarte ikke å kvalifisere oss til spill på dette nivået. Det var stor interesse rundt laget vårt, og det var ikke uvanlig at det var mange hundre publikummere på hjemmekampene våre, forteller hun.

Lidenskap fra pappa

Interessen for fotballen kom fra faren, som spilte aktivt i Lyngen IL gjennom hele karrieren.

– På den tida var Lyngen et meget godt fotballag. Da han ga seg som spiller engasjerte han seg i styret og arbeidet rundt idrettslaget, forteller hun, og legger til at de var på alle hjemmekamper og mange bortekamper som Lyngen spilte opp gjennom årene. 

– Vi hadde i tillegg fotballøkke ca 200 meter fra huset vårt, så mange ettermiddager ble tilbrakt der sammen med en haug av nabounger. Det var et herlig sted å vokse opp, mimrer Kræmer.

Tap må tåles

Hvor spilte du, og hva likte du best?

– Jeg spilte kant og spiss på banen, og har scoret noen mål opp gjennom tidene. Det var kant/ving jeg likte best å spille. Samholdet i laget var fantastisk og helt sikkert en stor årsak til at mange av oss spilte til slutten av 20-årene, forteller Kræmer.

Selv da hun studerte i Växjö i Sør-Sverige og startet jobbkarrieren min i Nordreisa, spilte hun for Furuflaten.

Hva var mest vanskelig?

– Helt klart når vi tapte viktige kamper. Vinnerinstinktet mitt er stort, og tap gikk inn på meg. Så det var bare å børste av seg skuffelsen, og trene enda mer – «tap må tåles, men vi retter ryggen opp» var ei strofe fra Lyngen-sangen som innimellom ga litt trøst.

Kræmer la opp fotballkarrieren da hun var 27 år, etter å ha spilt ett år parallelt med sin første jobb i finansbransjen. Selv om hun ikke lenger spilte aktivt, hadde hun fortsatt berøringspunkter med fotballen i sitt profesjonelle liv:

– En funfact er kanskje at jeg, i min første banksjef-jobb i år 2000, var med å håndtere salget av Rune Lange fra Tromsø IL til tyrkiske Trabzonspor. Han ble den gangen solgt for 43 millioner kroner, forteller Kræmer.

Hun legger til at Lange forøvrig jobber i finasbransjen i dag, og at hun møtte ham tilfeldig for en kort stund siden.

Lagidrett

Kræmer sier fortballen har lært henne mye som hun tar med seg til topplederjobben i banknæringen.

– Lagidrett er en fantastisk arena å utvikle seg på. Jeg har tatt med meg hvor viktig det er med samhandling – du er helt avhengig av samhandling for å utvikle deg selv og for å prestere.

Kræmer fremhever viktigheten av trening, å takle nederlag, og å ta ansvar. 

– Du ser hvor viktig det er støtte hverandre, se og inkludere hverandre. Og ikke minst så skaper du vennskap og relasjoner som varer livet ut. Jeg er utrolig takknemlig for alle disse årene, og det har nok vært med på å forme meg til den personen jeg er i dag, sier hun.