KAPITALFORVALTNING

Frende-bankene kjøper Borea: – Vil styrke konkurransekraften til bankene i gruppen

Frendegruppen er Norges nest største banksamarbeid med rundt 800.000 kunder – nå gjør gruppen sitt første store oppkjøp.

Investeringsdirektør i Borea, Willy Helleland, daglig leder i Borea, Hilde Nødset, styreleder i selskapet som skal eie Borea på vegne av bankene og konsernsjef i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, og styreleder for interimstyret i Frendegruppen og administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank, Heidi Nag Flikka.
Publisert Sist oppdatert

Bankene i Frendegruppen har gått sammen om å kjøpe 70 prosent av kapitalforvaltningsselskapet Borea, det sier konsernsjef i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, til BankShift.

– Flere av bankene i Frendegruppen har vært sparebanker i rundt 200 år. Sparing blir stadig viktigere for norske bankkunder, og det er en sentral del av vår drift å kunne tilby et bredt spekter av spareprodukter til våre kunder, forklarer Bergskaug.

Han blir styreleder i selskapet som skal eie Borea på vegne av bankene. Styreleder for interimstyret i Frendegruppen og administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank, Heidi Nag Flikka, forklarer at oppkjøpet vil styrke Frende-bankenes posisjon.

– Vi har et kraftig distribusjonsnettverk i Frendegruppen. Vi er Norges nest største banksamarbeid med rundt 800.000 kunder. Kompetansen i Borea og vår distribusjonskraft vil styrke konkurransekraften til bankene i gruppen, poengterer Nag Flikka.

Frendegruppen ble etablert i starten av 2024 og er en formalisering av samarbeidet mellom bankene som distribuerer Frende Forsikring. Medlemmene i gruppen er Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, Sparebanken Øst, Lokalbank-alliansen og DSS-alliansen. Kjøpet av Borea er det første bankene har gjort etter at gruppen ble dannet.

I første omgang skal fondene fra Borea kun selges gjennom eierbankene og gjennom Boreas tradisjonelle modell, men på sikt utelukker de ikke at fondene også distribueres gjennom andre plattformer.

Ny eiermodell  

Frende-bankene har kunder med over 40 milliarder i fondskapital distribuert gjennom bankene og Norne Securities. Bankene i gruppen kommer til å fortsette å distribuere alle fondene som distribueres, i tillegg til fondene som skal forvaltes av Borea. Kapitalselskapet vil bli rebalansert etter hvor mye bankene bidrar til selskapet.

– Det vil gi alle bankene et insentiv til å legge ned ressurser i distribusjonen, poengterer Bergskaug.

Det er ikke avklart hvor ofte rebalanseringen kommer til å skje. Daglig leder i Frendegruppen, Hans Olav Ingdal, anslår at rebalanseringen vil finne sted hvert år eller annet hvert år. De andre selskapene som eies av bankene i gruppen, for eksempel Frende Forsikring, er ikke eid etter en rebalanseringsmodell.

– Kommer dere til å forandre eiermodellene for andre selskaper i gruppen?

– De eksisterende selskapene har allerede eierstrukturer som er avtalt og det er komplisert å endre på. Men fremover er målet at selskaper som eies sammen blir eid etter en rebalanseringsmodell, svarer Ingdal.

Hans Olav Ingdal, skal lede Frende Gruppen.

Bankene i Frendegruppen eier direkte i alle fellesselskaper. Selskapene bankene eier sammen er Frende, Norne og Brage Finans.

Vil ha eierne med seg videre 

Bankene i gruppen kjøpte 70 prosent av Borea fordi de ønsker at dagens eiere skal være med videre.

– Borea har levert imponerende resultater så langt, og det er de som har bygget opp selskapet som har fått det til. Flere av dem er ansatt i Borea, og ved at de fortsatt eier 30 prosent har de et godt insentiv til å bli med videre, sier Ingdal.

Bankene har mulighet til å kjøpe opp en større andel av selskapet, og Ingdal sier at det er avtalt en modell for hvordan dette kan skje. Kapitalforvalteren forvalter i dag i overkant av ti milliarder kroner.

– Fordelen for oss er at dette er et selskap med god kompetanse og et relativt lavt volum sammenlignet med hva bankenes kunder besitter. Vi kan bruke det grunnlaget til å bygge de produktene vi har behov for og så skalere dem, forklarer Ingdal.

Borea kommer til å beholde navnet.

Oppbemanner

Borea ble etablert for 22 år siden og har vært et kapitalforvaltningsselskap for folk som har større volum å investere, hovedsakelig i spesialfond. Daglig leder i Borea, Hilde Nødset, forklarer at det ikke er rett frem å skulle åpne opp et spesialfond for alle.

– Vi må være sikre på at de som investerer i spesialfondene forstår hva de investerer i, så det er ikke sikkert at alle fondene vi har i dag åpnes for dem som er kunder i Frende-bankene. Vi har lang erfaring med forvaltning av renteprodukter, og vil tilby disse i et format som er tilpasset massemarkedet. Samtidig vil vi øke vår kapasitet og vårt tilbud innen aksjefond, sier Nødset.

Et av fondene, Borea Utbytte, er investert i både Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. Nå skal kapitalselskapet opprette nye fullskala aksjefond, men de har ikke landet helt på hva de skal sette opp. Porteføljeforvalter i Borea, Magnus Vie Sundal, forklarer at det ikke byr på store utfordringer å gå fra få store kunder til å ha mange små kunder i tillegg.

– Når man først har et fond, så er det forholdsvis lett å skalere det opp, sier Vie Sundal.

Porteføljeforvalter i Borea, Magnus Vie Sundal.

Etter planene skal bankene i Frendegruppen gjøre oppkjøpet i tredje kvartal og begynne å tilby kundene sine Borea-fond fra starten av neste år. Nå skal Borea oppbemanne for å kunne ta imot kundemassen til de nye eierne.

– Det er litt tyngre administrativt å ha mange små investorer, og vi skal opprette flere fond, så de neste månedene skal vi bruke på å ansette flere skarpe hoder innen kapitalforvaltning slik at vi er klar til å ta imot bankenes kunder, forklarer Nødset.

Oppkjøpet må godkjennes av relevante myndigheter.

– Til slutt må jeg spørre, hva var kjøpssummen?

– Det har vi valgt å ikke gå ut med, smiler partene i avtalen.