REKRUTTERING
Frisør, kollektivkort og vårservice: Disse godene bruker bankene for å sikre seg de beste hodene
Bankene mener de selv ikke er lønnsledende, og at man derfor er nødt til å ha andre goder som tiltrekker og holder på kompetanse. BankShift har undersøkt hvilke metoder bankene bruker.

Bankansatte har ofte noen spesielle goder fra sin arbeidsgiver som man ikke finner i andre bransjer, blant annet billigere boliglån. I et marked der konkurransen om de beste hodene er tøff, lønner det seg å finne ut av hvordan man gjør seg attraktiv.
Se oversikten nederst i saken!
– Det er blitt mer bevisstgjøring de siste årene på totalkompensasjon, og lønn er en stor del av det, men arbeidssøkere regner mer på totalpakken nå, sier administrerende direktør og seniorkonsulent Trine Larsen hos Hammer og Hanborg til BankShift.
Selskapet driver med rekruttering og hjelper bedrifter, også i finansbransjen, med å finne gode kandidater. Noe av det første Larsen trekker frem, som gjelder for alle bransjer og kandidater, er at flere nå spør om blant annet pensjonsbetingelser.
BankShift har spurt et utvalg norske banker om hvilke ansattgoder de benytter for å skille seg ut i kampen om kompetanse. Unisont i svarene er at det er flere elementer i godene.
Boliglånsrente
Kanskje det største og viktigste punktet er boliglån. Det er ikke alle bankene som har oppgitt spesifikt hvor boliglånsrenten for de ansatte ligger, men at den ligger mellom ett og 0,5 prosentpoeng under normrenta som settes av Skattedirektoratet, virker å være normen i bransjen. Skattedirektoratet oppdaterer normrenta seks ganger i året ut i fra et gjennomsnitt av de beste prisene i markedet i en gitt periode. Normrenta ligger i mars og april på 5,1 prosent.
Ansattes boliglånsrente:
Nordea: 5,01, Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Nord-Norge ligger på 4,1 prosent, Sparebanken Vest og Danske Bank oppgir ikke annet enn at banken har rabatt på boliglånsrenten for sine ansatte, mens Sparebanken Sør, Sparebank 1 SMN, Sandnes Sparebank og Sparebank 1 Østfold Akershus har ikke svart.
– Ordninga med fordelaktige lån til ansatte gjelder for lån på inntil 4.500.000 kroner til ansattes egen primærbolig eller fritidsbolig. Slike lån innvilges i henhold til bankens ordinære kredittpolicy, akkurat som alle andre kunder. Rabatten er ikke en fast prosentsats, men tar utgangspunkt i den såkalte normrenta, sier kommunikasjonssjef Morten Tønder Albertsen i Sparebank 1 Nord-Norge.
Utvikling
– Hva er det viktigste, når det kommer til rekruttering og det å holde på kompetanse?
– Det er mange parametere, mye har med faglig utfordring og det å utvikle seg. Jeg tror det kan bli et viktig punkt også i lønnsoppgjøret i år, hvem som skal ha ansvaret for faglig utvikling og hvordan man skal få dette til, sier Larsen.
Flere av bankene svarer også BankShift på at utvikling og kursing er viktig. Sparebanken Vest er dog den banken som har dette som størst fokus i svarene.
– Vårt mål er at Sparebanken Vest skal være det beste stedet å jobbe for folk som ønsker å utvikle seg. Derfor satser vi systematisk på å legge til rette for personlig og falgig utvikling for den enkelte ansatte. Det kan være lederutvikling, tilskudd til kurs og videreutdanning, fagfrokoster, månedlig læredag for utviklermiljøet. Dette er eksempler på arenaer der de ansatte får utviklet seg og bygget på kompetansen sin, sier kommunikasjonsdirektør Hanne Dankertsen i Sparebanken Vest.
De fleste bankene mener selv at de ikke er lønnsledende, noe som gjør at godene til de ansatte blir viktige.
– Som arbeidsgiver er vi ikke lønnsledende, derfor er andre goder viktig for å tiltrekke oss de beste hodene, og vi legger særlig vekt på å gi ansatte muligheten til å utvikle seg både faglig og innenfor ledelse, sier Dankertsen.
Tøff konkurranse
– SR-Bank er ikke lønnsledende. I store deler av vårt markedsområde er det sterk konkurranse om flinke folk, både med andre banker og bedrifter i andre bransjer. Vi er avhengig av medarbeidere med høy utdanning og kompetanse. Det er viktig, særlig i en tid der det er knapphet på arbeidskraften, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Knoph Askeland i SR-Bank.
– Godene er viktige både for oss som arbeidsgiver og for de ansatte. For SR-Bank er det en del av det å tiltrekke og beholde dyktige medarbeidere, mens det er for ansatte naturligvis spiller en rolle i valg av arbeidsplass, sier Askeland.
Gjort seg selv en bjørnetjeneste
Et annet viktig poeng rekrutteringsekspert Larsen trekker frem, er at det etter pandemien har blitt større forventinger til arbeidsgivere. Og ikke nødvendigvis bare på grunn av arbeidstakerne.
– Det har blitt en større forventning til hva du kan få på arbeidsplassen. Pandemien gjorde et slags omsorgsoverslag, der bedriftene konkurrerte om hvem som viste mest omsorg for sine ansatte. Det gjør at de selv har lagt opp til en stor leveranse også utenfor jobb nå, sier Larsen.
Et siste tips fra Larsen går på at det er smart av bedriftene å avklare også de uskrevne reglene tidlig i en ansettelsesprosess.
– Det man ser på som normer hos én, er ikke nødvendigvis normen hos en annen. Det er greit å avklare de uskrevne reglene. Det kan komme en del frustrasjon etter en ansettelse, så det er viktig å snakke om alt, sier Larsen.
På spørsmål til bankene om de ansatte mener godene er viktige, svarte alle bankene «ja».
– Dette spurte vi våre ansatte om så sent som i fjor. Den unisone tilbakemeldingen var at ansattgoder som gunstige betingelser på boliglån, personalforsikringer og overskuddsdeling er svært viktig for våre medarbeidere, sier Albertsen i SNN.