BETALING

Frp: Dataproblemene avslører hvor viktig det er å beholde kontanter

Dataproblemene er en tydelig påminnelse på hvorfor det er så viktig å beholde kontanter som tvungent betalingsmiddel, mener Frps Bård Hoksrud.

Stortingsrepresentant for Frp, Bård Hoksrud.
Publisert

– Denne hendelsen bør være en oppvekker for Høyre, som ønsker et kontantløst samfunn, sier Hoksrud om de verdensomspennende dataproblemene fredag.

– Høyre må kunne svare på hvordan folk skal kunne handle de mest grunnleggende varer og tjenester, dersom betalingsløsninger er nede over tid. For det finnes ingen erstatning for kontanter når de digitale løsningene svikter, påpeker han.

Både flyselskaper, butikker, apoteker, nettsider og mediebedrifter var blant dem som ble rammet av datafeilen.

– Det er ikke utenkelig med fremtidige hendelser som kan sette våre digitale betalingssystemer ut av spill i lengre perioder. Uten kontanter i omløp, er både personer og bedrifter utsatt for ekstra stor risiko. Det er en unødvendig risiko å ta, sier Frp-politikeren.

– Prøver å slå politisk mynt

– Høyre ønsker slettes ikke et kontantfritt samfunn. Vi er opptatt av at næringslivet skal ha valgfrihet til å velge betalingsform, sier stortingsrepresentant og medlem i finanskomiteen Mahmoud Farahmand (H) til NTB. 

Han mener Hoksrud med sine uttalelser prøver å slå politisk mynt på en hendelse som handler om IT-drift.

– Vi må sørge for mer redundans i IT-systemene som brukes til betalingstjenestene. Det er løsningen på denne hendelsen, sier Farahmand. 

Gavepakke til kriminelle

Han påpeker samtidig at kontanter er en sentral brikke i den svarte økonomien, og at Økokrim antar at det er den kriminelle økonomien som står for store deler av etterspørselen etter kontanter. 

– Kontantfrislipp er en gavepakke til kriminelle, og vi håper ikke at Frp er på samme linje som regjeringen i sin naive tilnærming til kriminalitet, sier stortingsrepresentanten. 

Farahmand mener det heller er behov for å stramme inn i kontantbruken, som han mener gjør det tungvint, dyrere og vanskeligere for næringslivet. Han har særlig ett konkret forslag til en innstramming, nemlig å skrote tusenlappen. 

– Tusenlappen har liten praktisk betydning i folks hverdag, men bidrar til at det blir langt enklere å frakte, betale og smugle store pengebeløp på liten plass, sier Farahmand.