SAMMENSLÅING

Fusjon får grønt lys av Finanstilsynet:
– En ambisjon om ytterligere vekst

Tysnes Sparebank og Haugesund Sparebank fusjonerer. Banksjef Sandstå kan avsløre at den sammenslåtte banken er sulten på vekst, og at det gjenstår å finne et navn til den nye banken.

Banksjef Tysnes Sparebank, Dag Sandstå.
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet har gitt nødvendige tillatelser til gjennomføring av sammenslåingen av Tysnes Sparebank og Haugesund Sparebank. Det kommer frem i en børsmelding.

– Bakgrunnen for fusjonen er at vi har to distribusjonsstrukturer som utfyller hverandre godt, forteller banksjef i Tysnes Sparebank, Dag Sandstå. 

– Haugesund har sin struktur i sør, mens vi har vår i Sunnhordland og opp mot Bergen. I tillegg passer kapitalstrukturen i bankene godt sammen. Den fusjonerte banken får større vekstmuligheter enn det vi hadde hver for oss.

Han legger til at det ikke vil være noen overlapp på konto-siden, så de vil forsøke å gjennomføre sammenslåingen uten å nedbemanne.

Forhøyet pilar 2-krav var ventet

Den sammenslåtte banken vil ha et forhøyet kapitalkrav (pilar 2-krav) på 2,9 prosent av det konsoliderte beregningsgrunnlaget, og minstekravet skal oppfylles med minimum 56,25 prosent av ren kjernekapital og minst 75 prosent kjernekapital.

– Vi registrerte at tilsynet ønsker et forhøyet pilar 2-krav med begrunnelsen at fusjonen øker risikoen i strukturen i en fase. Dette er ikke uvanlig, og vi har sett at andre fusjoner har fått samme behandling. Vi jobber for å få dette kravet så lavt som mulig, og vi var forberedt på dette, forteller Sandstå.

Han sier at den fusjonerte banken vil være enda mer til stede for kundene enn de tildigere har vært hver for seg, både på bedrifts- og personmarkedet.

– Vi får større muskler og kan delta i næringslivet på en måte som er større enn det vi kan gjøre hver for oss i dag. Kundene vil både på bedrifts- og privatsiden oppleve en sterkere bank som kan levere produkter vi ikke har kunnet tilby tidligere.

Sparebankstiftelsen

Finanstilsynet har også gitt tillatelse til etableringen av Sparebankstiftinga Tysnes, som vil bli etablert av Tysnes Sparebank i forbindelse med gjennomføringav sammenslåingen.

– Stiftelsen vil bidra til den nye sammenslåtte bankens mål og verdier ved å ta vare på samfunnskapitalen Tysnes Sparebank har bygget opp gjennom over 160 år, forteller Sandstå.

Han legger til at formålet med stiftelsen er å konvertere mesteparten grunnfondet i sparebanken til eierkapital, som stiftelsen vil eie i form av egenkapitalbevis i den sammenslåtte banken. Gjennom stiftelsen ønsker man å oppnå en avkastning på omkring 150 millioner kroner, som skal brukes til å støtte lag og organisasjoner i lokalområdet.

Ambisjoner om ytterligere vekst

Nå gjenstår det bare ett spørsmål: hva skal banken hete?

– Vi starter nå en prosess for å finne et nytt navn på den sammenslåtte banken. Vi ønsker et navn som synliggjør ambisjonene for den sammenslåtte banken, og som signaliserer at den er noe mer enn bare Haugesund og Tysnes til sammen – et godt navn som reflekterer vår ambisjon om ytterligere vekst, avslører Sandstå.

Det planlegges at sammenslåingen vil bli gjennomført rundt 1. november 2024. Bankene har engasjert Norne Securities AS som felles finansiell rådgiver og Advokatfirmaet Selmer AS som juridisk rådgiver.