ANTIHVITVASKING

Gikk fra politi til bank: – Overrasket over hvor mye ressurser som brukes på antihvitvasking

Da Jørgen Nordvang gikk fra politiet til teamet mot økonomisk kriminalitet i Sparebank 1 Helgeland ble han overrasket over hvor mye resurser banken bruker på antihvitvasking. 

Leder for Sparebank 1 Helgelands team mot økonomisk kriminalitet, Jørgen Nordvang.
Publisert Sist oppdatert

Mo i Rana: Ved nyttår gikk Jørgen Nordvang fra stillingen som etterforskningsleder i politiet, til leder for Sparebank 1 Helgelands team mot økonomisk kriminalitet. Han forklarer at banken har tatt godt imot ham.

– For meg har bank vært et sted der jeg har hatt huslån. Jeg ble satt inn i arbeidsoppgavene i jobbsøkerprosessen, men det er en enda mer givende jobb enn det jeg så for meg da jeg takket ja til stillingen. Det gir motivasjon å kunne være med på å stoppe hvitvasking og svindel som begge er blitt samfunnsproblemer, sier Nordvang.

– Er det noe som har overasket deg etter at du startet i bank?

– Jeg ble overrasket over hvor mye ressurser som brukes på antihvitvasking i en bank. Det blir lagt ned betydelige mengder tid og penger i arbeidet, svarer Nordvang.

Lettere å holde oversikt

Det er mer resursskrevende for en lokalbank å drive med antihvitvasking enn de større bankene, men Nordvang påpeker at de også har en fordel.

– Vi har jevn og god kontakt med våre bedriftskunder. Det er også mindre forhold her og Sparebank 1 Helgeland er til stede i store deler av næringslivet. Det gjør det lettere for oss å plukke det opp hvis det er en bedrift som får økt risiko for å begå økonomisk kriminalitet, forklarer Nordvang.

– Er samarbeidet mellom banker og lokalt politi godt nok?

– Mesteparten av bankens kontakt med politiet går gjennom Økokrim. Men jeg går og tenker på måter som vi kan forsterke innsatsen mot økonomisk kriminalitet i samarbeid med det lokale politiet, svarer Nordvang.

Han er ikke den eneste fra politiet som er ansatt i banken, også direktør for risikostyring, Cecilie Johnsen, kom fra politiet. Begge startet ved årsskiftet. Teamet mot økonomisk kriminalitet i Sparebank 1 Helgeland er i dag på rundt ti personer. Opp fra et par ansatte for noen år tilbake.

Spent på Gjøvik-satsing

– Bedrageri er viktig å stoppe av flere grunner. Det skaper mye utrygghet blant dem som blir utsatt for det, men deler av utbyttet fra bedrageriene blir også brukt til å finansiere organisert kriminell virksomhet, sier Nordvang.

Nå er han spent på Økokrims bedragerienhet som er under oppføring på Gjøvik.

– Et senter for kompetanse vil gjøre det lettere å se nye trender og utveksle kunnskap mellom bankene og mellom bankene og politiet, påpeker Nordvang.