FINTECH
Gikk konkurs med shopping-app – plukket opp av fintech
Markuss Rozins kan avsløre at det ikke var helt over for Pindoudou-konseptet Bandit etter konkursen i 2023, men nå er endelig punktum satt. Neste kapittel er i fintech-selskapet Aritma.
– Historien endte ikke helt med at vi meldte inn konkurs etter berg-og-dalbanen i 2023, forteller Markuss Rozins.
Tidligere ledet han Bandit, et Askeladden-konsept inspirert av den kinesiske milliardsuksessen Pindoudou, som raskt fikk oppmerksomhet etter lanseringen i 2022.
Plattformen gjorde det mulig for brukere å samarbeide om innkjøp for å oppnå lavere priser.
Til tross for den lovende starten, møtte Bandit likevel store utfordringer med å sikre tilstrekkelig kapital til videre drift. Selv om selskapet kun manglet 500.000 etter å ha sikret 1,5 millioner kroner, valgte de å melde oppbud helt på tampen av 2023.
Nå kan Rozins avsløre at dette likevel ikke var spikeren i kisten for det norske Pindoudou-konseptet.
Var ikke over helt ennå
– Da konkursboet kom på markedet, innså vi at vi ikke bare kunne lene oss tilbake og se på. Vi måtte gi det et forsøk til før vi ga slipp på det.
Ifølge han viste lanseringen at Bandit var blant de raskest voksende markedsplassene globalt, og på kort tid kom de i kontakt med mer enn 140 internasjonale VC-fond – deriblant Accel, General Catalyst og Felix Capital.
Kun noen måneder før konkursen i 2023 rapportert Rozins til Shifter at ting hadde gått «mye villere enn forventet» etter lanseringen av den nye Bandit-appen. De var da også i ferd med å inngå et samarbeid med Carrefour, en av de største supermarkedkjedene i Europa.
Totalt ble det investert 15 millioner kroner i selskapet. Rozins, noen av investorene og flere i Bandit-teamet var fortsatt overbevist om at de var på sporet av noe etter konkursen.
Et par av dem gikk derfor sammen og ble med i budrunden for å kjøpe konkursboet.
– Var naive
Tanken var å prøve å ta plattformen opp igjen og relansere den som et tremanns-team. Etter at de vant budrunden hentet de litt ny kapital og begynte å jobbe igjen.
Som vi nå vet ble Bandit likevel aldri relansert igjen.
– Vi var naive som trodde at tre av oss på deltid kunne bære et selskap som tidligere var bygget opp av 30 personer – en blanding av heltidsansatte og konsulenter.
– Det ble tydelig at det ville kreve mye mer innsats, ettersom vi nesten var tilbake til «square one».
Etter noen måneder bestemte de to andre gründerne for at de ville trekke seg ut. I dag er Bandit et avsluttet kapittel for Rozins:
– Mangelen på fremdrift brant ned lidenskapen min for å drive Bandit videre. Men jeg blir ikke overrasket om det dukker opp en ny aktør før eller senere – problemet er fortsatt uløst i Vesten i dag.
Teknologien er tilgjengelig hvis noen har kapital og tar kontakt, legger han til.
Inn i fintech-selskap
Å gi opp Bandit var både bittersøtt og lettende. I tiden etter konkursen fikk Rozins endelig tatt ut en etterlengtet pappaperm. Han jobbet også som rådgiver for andre startups både i Norge, Storbritannia og USA.
Nå venter han sitt tredje barn.
– Det sies at det bare er to harde faktorer som står bak vellykkede gründere – utholdenhet og flaks, eller tilfeldigheter. I to år i Bandit overlevde jeg med 4,5 timers søvn i gjennomsnitt. Vi holdt ut med alt vi hadde, sannsynligvis mer enn det som var smart.
– Nå får jeg energi av å starte noe nytt, legger han til.
Noe nytt er han også godt i gang med, som ny produktleder for fintech-selskapet Aritma.
– Aritma har oppnådd en massiv vekst i det siste og fortsetter å bygge et fantastisk team. Jeg ble solgt, forteller Rozins.
Selskapet, som har gått fra 20 til over 50 ansatte de siste tre årene, er en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker.
Aritma automatiserer regnskapsprosesser for over 40.000 selskaper og behandler årlig økonomiske transaksjoner verdt om lag 1,76 milliarder kroner.
Fintech-aktøren har også hatt en sterk vekst de siste årene, opplyses det. I fjor oppnadde selskapet en økning på 100 prosent vekst i årlige gjentagende inntekter.
– Dette er bare begynnelsen, og jeg gleder meg til å skape en spennende fremtid der teknologien gjør bedriftsøkonomien smart – mer effektiv, informert og med bedre avkastning, sier Rozins.
Administrerende direktør i Aritma, Thor Kristian Seth, sier de er stolte over å få Rozins med på laget.
– Med sin imponerende bakgrunn fra produktledelse og innovasjon i vekstselskaper, blir han en verdifull tilvekst for teamet vårt. Aritma vokser raskt, og Markuss vil bidra til å styrke vår evne til å levere løsninger som gjør en forskjell for kundene våre.
I tillegg til å lede Bandit-reisen har Rozins tidligere vært product Manager i Quickorder, hvor han bidro til å bygge Nordens største QR-bestillingssystem for restauranter.
Denne saken ble først publisert i Shifter.