Google taper konkurransestrid i EU – det åpner for at Klarna kan kreve titalls milliarder
Kjøpet av prissammenligningstjenensten Pricerunner kan gi Klarna en uventet jackpot. Det står klart etter at EU-domstolen i en endelig dom har slått fast at Google har brutt mot konkurranselovgivningen.
Dommen setter punktum for en rettssak som har pågått helt siden 2009 og slår fast at Googles søkemotor har manipulert søkeresultatene til fordel for selskapets eget produkt- og prissammenligningstjeneste. Den betyr også at Google nå må betale en bot på 2,4 milliarder euro (28,6 milliarder kroner) til EU.
Vel så interessant er at dommen også innebærer at konkurrentene nå kan gå til sak med krav om erstatning fra søkemotorgiganten.
Leverte søksmål i 2022
Et av disse selskapene er den svenske prissammenligningstjenesten Pricerunner, som et par måneder etter at selskapet ble kjøpt av Klarna for cirka 9,2 milliarder kroner, gikk til sak mot Google.
I februar 2022 leverte Pricerunner inn et søksmål til Patent- og marknadsdomstolen i Stockholm der man krevde Google for omtrent 22 milliarder kroner i kompensasjon
«Selvfølgelig ønsker vi å bli kompensert for skaden Google har forårsaket oss over mange år, men vi ser også søksmålet som en kamp for forbrukerne, som har lidd stor skade gjennom Googles brudd på konkurranseloven i 14 år, et problem som fortsetter her og nå, uttalte den daværende Pricerunner-sjefen Mikael Lindahl i en pressemelding.
Kan ende på nesten 50 milliarder
Allerede da varslet selskapet at det endelige beløpet sannsynligvis ville bli mye høyere, dersom Google fortsatte å misbruke sin posisjon. Noe selskapet mener har skjedd.
Ifølge anonyme kilder den svenske avisen Dagens Industri har vært i kontakt med, beregner Pricerunner i dag de økonomiske tapene til minst fire milliarder euro (47,8 milliarder kroner) pluss renter.
– Det er mange prissammenligningstjenester i Europa som har gått til sak, men Klarna og Pricerunner har det største målet, sier en kilde med innsyn i prosessen til Dagens Industri.
Søksmålet er ikke ventet å bli tatt opp av domstolen i Stockholm før i løpet av 2026.
– Den prosessen kommer ikke til å handle om skyld, det har EU allerede avgjort. Den handler om hvor stor skaden er, sier kilden til avisen.
Klarna støttet søksmålet
Ettersom Pricerunner nå er en integrert del av Klarna, er det fintech-giganten som «eier» søksmålet. Selskapet stiller seg bak kravene, eller gjorde det i hvert fall. Ett par måneder etter at søksmålet ble innlevert sa Klarnas globale produktsjef David Fock følgende til Shifter:
– Vi var ikke delaktige i å sette opp søksmålet, men vi var jo kjent med det fra vår «due diligence» av Pricerunner. Vi mener det er riktig beslutning. Det er viktig at reguleringen for teknologiselskaper er rettferdig, og at man ikke trekker fordeler på måter som ikke er tillatt. Det som har skjedd her har først og fremst rammet forbrukerne.
Mange om pengene
Hvis Klarna/Pricerunner skulle vinne frem med sine krav, vil langt fra alle milliarder tilfalle Klarna. En betydelig andel vil gå til det sveitsiske tvistfinansieringsfondet Nivalion.
– Vi er forberedt på at dette vil ta veldig lang tid, sannsynligvis flere år. Vi har sikret oss ekstern finansiering, som vil kunne dekke hundrevis millioner i omkostninger og har forsikret oss mot tap om det mot all formodning skulle gå i den retningen, sa Lindahl til DI TV i 2022.
De tidligere eierne av Pricerunner kan også forvente seg en pen gevinst om søksmålet vinner frem. Pengene skal nemlig fordeles etter hvordan aksjonærlisten var ved salgstidspunktet.