STYRE

Han har jobbet med bankstyrer i 15 år: – Det har skjedd mye positivt på kompetansesiden

Kompetansekravene til bankenes styrer har vært oppe til diskusjon i kjølvannet av Sparebankutvalgets rapport. Det kan være krevende å få tak i riktig kompetanse, spesielt i distriktene. For å bøte på dette holder Eika sine egne styrekurs, både for styremedlemmer og for styreledere i alliansens banker.

Eika har en egen styreskole for å sikre at bankenes styrer er i besittelse av den kompetansen de behøver.
Eika har en egen styreskole for å sikre at bankenes styrer er i besittelse av den kompetansen de behøver. Torbjørn Johansen, som er Forretningsansvarlig Virksomhetsstyring i Eika, er ansvarlig for styreopplæringen.
Publisert

Arbeidet i bankenes styrer har blitt langt mer krevende de siste årene, med økt regulering, høyere krav til kompetanse og større ansvar. Styreverv oppleves nå som både mer hektisk og risikofylt enn tidligere, og innføring av kjønnskvotering øker behovet for kvalifiserte kandidater ytterligere.

For å sikre at styrene har nødvendig kompetanse, har Eika en egen «styreskole». Dette har alliansen hold på med i omtrent 15 år, ifølge Torbjørn Johansen, som er Forretningsansvarlig Virksomhetsstyring i Eika.

– Styremedlemmer kan melde seg på et todagers styrekurs. Kurset er i utgangspunktet rettet mot relativt nye medlemmer, men vi ser at det er nyttig at de har hatt et års erfaring med styrearbeid før de deltar. Målet er at deltakerne skal bli tryggere i rollen som styremedlem i et bankstyre, forklarer han.

På kurset får styrene en dypere forståelse av Eika-systemet, alliansens leveranser, og hvilke krav som stilles til et bankstyre.

– Mange av deltakerne har god kompetanse generelt og ofte også andre styreverv, men det er naturlig at ikke alle har spisset bankkompetanse.  Det er nettopp det vi ønsker å tilføre gjennom disse kursene. Vi løfter blant annet strategisk viktige områder som strategiarbeid, risikostyring, compliance, regnskapsforståelse og analyse, forteller Johansen.

Manglende finansbakgrunn

Tidligere har BankShift omtalt hvordan de stadig økende kravene til styrenes kompetanse skaper problemer, særlig i distriktene. Dette er tema i Sparebankutvalgets rapport, som anbefaler å følge lovkrav om relevant kompetanse og erfaring. 

Kommunikasjonssjef i Eika, Sigurd Ulven, bekrefter at kompetansekravet kan være utfordrende.

– Mange styremedlemmer, kanskje særlig i mindre lokalbanker, har ikke nødvendigvis en bakgrunn fra finans, men kan være håndverkere, kommunalt ansatte eller ha annen yrkeserfaring. Derfor er det viktig å gi dem en grunnleggende forståelse av bankdrift og regulatoriske krav. Finanstilsynet stiller også krav til styrets kompetanse, og vi jobber tett med bankene for å sikre at disse kravene oppfylles, forteller han.

Styrenes kompetanse

Sparebankutvalgets rapport påpekes det at strenge kompetansekrav kan gjøre det vanskeligere å finne kvalifiserte medlemmer, spesielt i områder med lav befolkningstetthet. 

Stiftelser med tunge eierinteresser i flere av Sparebank 1-alliansens banker og DNB, har sendt inn et høringsinnspill til utvalgets rapport hvor de blant annet støtter disse økte kompetansekravene til styremedlemmene.

Selv om styrenes kompetanse i det siste har vært en het potet, mener Johansen at han har sett en positiv utvikling de siste årene.

– Jeg vil si at det er mye god kompetanse i bankstyrene. Etter 17 år i Eika har jeg sett at det har skjedd mye positivt på kompetansesiden. Det kommer inn styremedlemmer både fra næringsliv og offentlige etater. 

Han mener den tilgjengelige kompetansen i styrene er stadig økende, selv om han vedgår at det naturligvis er geografiske variasjoner i hvor lett det er å få tak i slik kompetanse.

Faglig påfyll

Johansen sier at de i kursene bruker mye tid både på faglig innhold og på gruppediskusjoner, hvor styremedlemmene får mulighet til å dele erfaringer. Det er maks 20 deltakere på hvert kurs, noe som gjør at deltakerne raskt blir husvarme og trygge på hverandre. 

Eika drar nytte av de mange fagområdene og kompetansemiljøene innad i alliansen, i styreopplæringen. I kursene bidrar blant annet styrelederen i Eika Gruppen, konsernsjef Simonsen og flere fageksperter fra Eika med innlegg innen tema som antihvitvasking, kunstig intelligens og sikkerhet. 

– Styrene i bankene er pålagt å gjennomføre en årlig egenevaluering av styrets arbeid og kompetanse. Da er det nyttig å benytte kompetanseportalen vår, Eika Skolen, for å hente digitale kurs om antihvitvasking, personvern, IKT, DORA og så videre, forteller Johansen.

Styremedlemmene får også en innføring i hva det innebærer for bankene å være en del av Eika. 

– På det siste kurset var det et styremedlem som sa til meg at dette burde man hatt hvert år, så styrene får en jevnlig oversikt over hva som skjer i Eika. Derfor planlegger vi nå et årlig webinar for styremedlemmer i bankene hvor vi oppsummerer utviklingen i Eika, og viser hvordan bankene kan dra nytte av det, forteller Johansen.

Lederkurs

Eika har også et eget årlig kurs for styreledere, med mellom 25 og 30 påmeldte hvert år. 

– Dette har vi holdt på med i fem–seks år. Styrelederne får her mulighet til å diskutere på tvers, noe som ellers ikke skjer så ofte. Det kan være ensomt å være styreleder i en enkelt bank, og da er det verdifullt å kunne ha felles diskusjoner med andre, sier Johansen.