LØNNSOPPGJØRET
«Helt utrolig resultat for fjoråret» setter tonen for årets lønnsoppgjør
Økonomi er i fokus når Finansforbundet starter sine lønnsforhandlinger i morgen.

I går kom Fellesforbundet og Norsk Industri (NHO) til enighet i frontfagsoppgjøret, hvor de endte på en ramme på 5,2 prosent.
I morgen skal Finansforbundet starte med sine egne forhandlinger, i første omgang med Spekter og Virke. BankShift snakker med Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet, om hovedoppgjøret som er rett rundt hjørnet.
– Hva betyr resultatet fra frontfagsoppgjøret når dere nå går i gang med forhandlingene?
– Resultatet i frontfagsoppgjøret betyr jo at vi nå har fått en ramme. Vi kommer jo fra en bransje som har et helt utrolig resultat for fjoråret, så vi kommer jo selvfølgelig til å skjele til det, sier Mathisen.
– Vi har ikke rukket å sette oss ned og få noen diskusjoner på hvordan dette ser ut for vårt vedkommende, men jeg tror at i utgangspunktet bør det bli mulig å få til et bra oppgjør.
2024 er det siste året hvor Finansforbundet er medlemmer av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). På tampen av fjoråret avholdt Finansforbundet et ekstraordinært landsmøte hvor det ble vedtatt å melde forbundet ut av YS grunnet «ulike interesser».
Mathisen kaller 2024 et «separasjonsår» hvor de etter hvert kommer til å frakoble alle avtalene med YS.
Økonomi i fokus
– Hva annet enn lønn blir viktig nå når dere går inn i forhandlingene i år?
– Vi må sette oss ned og få klarhet i etter- og vidreutdanningsdelen LO har fått til. Vi har jo vært veldig opptatt av kompetanse og kompetanseheving i mange år, og vi har hatt gode ordninger i finans på dette. Men jeg har tidligere sagt at det vil være økonomi som vil være hoveddelen i år.
– Ifølge tall fra SSB er det jo nesten en økning på 20 prosent lønnsomhet for bankene, og bankene gjør det jo hovedsakelig bra på grunn av rentehevingen som har vært. Føler dere at bankens ansatte fortjener høyere lønninger fordi at folk flest betaler mer på lånet sitt?
– Vi deler jo ikke den analysen på at det er rentemarginene som gjør at de tjener fullt så mye penger. Det er mange andre områder bankene også tjener penger på, så det er nok litt mer variert enn det. Men det er klart at for oss er det viktig at de ansatte får sin del av verdiskapningen i de bedriftene som de jobber. Sånn er det jo i industrien også, sier Mathisen.
– Jeg synes det blir veldig søkt å si at bankansatte skal få lønnsøkning fordi at alle andre har måttet betale høyere renter. De høyere rentene er jo bestemt fra Norges Bank, blant annet. Så jeg tar ikke noe ansvar for det, altså.
Mathisen avslutter med å si at hun undrer seg over hvorfor frontfagsoppgjøret tok såpass lang tid, men at hun er positiv til årets lønnsoppgjør.
– Vi går til egne forhandlinger med godt mot.