REGULERING
Her er den nye nemnda som skal vurdere klager på Finanstilsynets vedtak: – Ingen automatikk i at saksbehandlingstiden går ned
En ny klagenemnd som skal vurdere klager på vedtak fattet av Finanstilsynet, trer i kraft 1. april. Bra, men med forbedringspotensial, mener Finans Norge.


I sammenheng med innføringen av ny finanstilsynslov, er den nye Finanstilsynsklagenemnda opprettet. Bransjen har i stor grad stilt seg positive til grepet, og håper nemnda kan medføre mer effektiv og reell klagebehandling.
I høringsrunden ble det likevel påpekt flere ting, deriblant utfordringer knyttet til strenge uavhengighetskrav.
Det er bestemt at utvalget på 10 medlemmer (se faktaboks) ikke kan ha bindinger til noe foretak under tilsyn i form av tillitsverv eller lønnet arbeid. I loven står det: Finanstilsynets styremedlemmer og ansatte kan ikke være ansatt eller ha lønnet arbeid i eller være med i styre, representantskap eller tilsvarende organ i foretak under tilsyn.
Eksempelvis ekskluderes advokater som sitter i bankstyrer automatisk. Flere advokatbyråer og Finans Norge stilte seg kritisk til dette, og påpekte at nemnda vil gå glipp av viktig spisskompetanse med denne strenge tolkningen.
Nå er sammensetningen av den nye klagenemnda offentliggjort.
Der står det flere navn som likevel er godt kjent med finanssektoren, deriblant BI-professor Morten Kinander (nestleder), som så sent som i fjor ble oppnevnt til finansvaktbikkja Securities and Markets Stakeholder Group (SMSG), som ligger under den europeiske verdipapir- og markedsmyndigheten ESMA. Der gir han som en av 30 medlemmer råd om standarder for finansregulering.
På lista står også postdoc ved Juridisk fakultet, Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo (UiO), Trude Myklebust, som sitter i styret til Bankenes sikringsfond. Hun har også vært medlem av etikkrådet i Oljefondet, blant annet. Av utdanning har hun blant annet en mastergrad fra University of Oxford og en doktorgrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo.
Leder for nemnda er advokat Kåre Idar Moljord, som inntil nå har ledet Klagenemnden for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker. Den nye nenmnda tar over dette ansvaret.
– Finanstilsynsklagenemnda vil være et viktig klageorgan for beslutninger tatt av Finanstilsynet. De oppnevnte medlemmene har kunnskaper og erfaringer som legger til rette for at nemnda vil kunne løse oppgavene sine på en god måte, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) i en pressemelding.
Mange typer kompetanse
– Det er ikke naturlig at vi kommenterer sammensetningen av Finanstilsynsklagenemnda, men vi registrer at et stort flertall av medlemmene har solid operativ erfaring og kompetanse fra enten finansnæringen eller Finanstilsynet/departementet, skriver juridisk fagdirektør og advokat i Finans Norge i en epost til BankShift.
Han sto også som avsender av høringsinnspillet til Finans Norge, som blant annet tok for seg strenge habilitetsregler.
– En av de tingene vi har vært opptatt av, er ha at man trenger begge typer kompetanse inn i et klageorgan og at det ikke er hensiktsmessig å gi strengere krav til uavhengighet for nemndsmedlemmer i Finanstilsynsklagenemnda, enn det som følger for andre klagenemnder i statlig regi, sier han, og presiseres at Finans Norge ikke er alene om dette standpunktet.
Lang klagebehandling
Han påpeker at det er nå jobben startet å bringe køen av klagesaker under Finanstilsynet til «et akseptabelt nivå».
– Det må følge med tilstrekkelige ressurser med etableringen av Finanstilsynsklagenemnda og Finans Norge har også tatt til ordet for innføring av saksbehandlingsfrister.
Det er likevel ikke satt lov- eller forskriftsfestede frister for klagebehandlingen.
– Mange klager har allerede ligget og ventet på behandling i departementet i flere år, og behandlingen av disse klagesakene overføres nå til nemnda. Det ligger ingen automatikk i at saksbehandlingstiden går ned selv om man etablerer en egen klagenemnd, mener han, og viser til erfaringen fra blant annet Skatteklagenemnda.