STYRINGSRENTEN

Holder styringsrenten uendret – haukete mener Nordea

Norges Bank holder styringsrenten på 4,5 prosent – tror det er over tre år til inflasjonen når målet.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Publisert Sist oppdatert

Norges Bank holder styringsrenten på 4,5 prosent. Samtidig publiserte sentralbanken pengepolitiske vurderinger. Der skriver de blant annet at prisveksten har vært litt lavere enn anslått siden forrige rapport, mens arbeidsledigheten har økt som ventet.

– På den annen side melder bedriftene i vårt regionale nettverk om bedre utsikter, og lønnsveksten ser ut til å bli høyere enn vi tidligere har sett for oss. Det kan tilsi at prisveksten blir høyere fremover enn anslått i forrige rapport, skriver Norges Bank.

Prognosen indikerer nå en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent ut året, før den gradvis settes ned.

– Den økonomiske veksten ventes å ta seg litt opp i årene fremover, men arbeidsledigheten vil trolig øke noe. Inflasjonen anslås å avta videre og nærme seg 2 prosent mot slutten av 2027, skriver sentralbanken.

To prosent er målet for inflasjonen.

– Komiteens vurdering er at renten er høy nok til å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, men at det vil bli behov for å holde renten oppe noe lenger enn tidligere anslått, skriver Norges Bank.

Laver  konsumprisveksten enn ventet

Norges Bank poengterer at prisveksten har avtatt videre siden forrige rapport. I mai var den samlede konsumprisveksten (KPI) 3,0 prosent, som var noe lavere enn sentralbanken hadde anslått. Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) var 4,1 prosent i mai. Det var om lag som Norges Bank ventet.

– Lønnsveksten i år og neste år ser ut til å bli høyere enn anslått i mars. Vi anslår nå årslønnsveksten i 2024 til 5,2 prosent, som er i tråd med rammen i lønnsoppgjøret i frontfaget. Bedriftene i vårt regionale nettverk har oppjustert sine forventninger til lønnsveksten i 2025. Høy lønnsvekst, svak vekst i produktiviteten og kronesvekkelsen gjennom fjoråret vil trolig bidra til å holde prisveksten oppe fremover, skriver sentralbanken.

Haukete fra Norges Bank

Seniorstrateg i Nordea, Dane Cekov, skriver i en epost til BankShift at det er haukete fra Norges Bank å holde renten uendret.

– Norges Banks nye rentebane er blitt oppjustert og banen peker på at første rentekutt ikke kommer før neste år, mens den gamle rentebanen pekte på september som det mest sannsynlige tidspunktet for første kutt. Rentebanen er nokså haukete sammenlignet med hva markedet priset inn før publiseringen av beslutningen. Den nye rentebanen viser om lag 20 prosent sannsynlighet for rentekutt i desember, skeiver Cekov.

Finansdirektør i Sandnes Sparebank, Tomas Nordbø, mener at det bra at Norges Bank utsetter rentenedgangen med tanke på økonomien i Norge og i Rogaland.

– For å ha en stabil å sterk norsk krone er Norge avhengig av å ha en litt høyere rente enn våre handelspartnere. Når Sverige og EU nå som de første har begynt å sette ned rentene sine, så er det bra for valutakursen, så lenge Norges Bank holder igjen, kommenterer Nordbø i en epost til BankShift.