ARBEIDSLIV

Hovedverneombud i DNB om ny STAMI-satsing: – Et fint sted å hente inspirasjon og kunnskap

Hovedverneombudet i Norges største bank synes STAMIs nye verktøy for arbeidsmiljø er spennende, men hadde nok ikke hørt om det hvis bankens ansatte ikke selv hadde deltatt i produksjonen.

Konsern hovedverneombud i DNB, Kurt Andre Lerfald Andersen
Publisert

– Jeg har ikke testet dette verktøyet selv, men tanken virker veldig god. Det er utvilsomt mange som har behov for noe slikt, sier konsernhovedverneombudet i DNB, Kurt Andre Lerfald Andersen

Det han snakker om, er det flunkende nye arbeidsmiljø-verktøyet for bankbransjen: En bra dag på jobb fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

For noen uker siden ble dette verktøyet for bank-, finans- og forsikringsbransjen lansert. En bra dag på jobb ble først laget i 2019, med mål om å redusere sykefravær og frafall og inkludere flere ved å jobbe målrettet med forebyggende arbeidsmiljøarbeid.

STAMI lanserer verktøyet for omtrent fire nye bransjer i året, og verktøyet for bank-, finans- og forsikringsbransjen er en av de nyeste lanseringene.

En bra dag på jobb

  • Et gratis verktøy utviklet av STAMI for å forbedre arbeidsmiljøet i ulike bransjer.
  • Verktøyet inneholder korte filmer, diskusjonsmateriell og handlingsplanmaler tilpasset hver enkelt bransje.
  • Arbeidsgrupper på 4–6 personer ser filmene, diskuterer arbeidsmiljøutfordringer og utvikler tiltak.
  • Diskusjonene støttes av plansjer og veiledninger som relaterer filmene til arbeidshverdagen.
  • Hovedmålet er å identifisere forbedringsområder og lage konkrete tiltak gjennom en handlingsplan.
  • Tiltakene implementeres og følges opp for å evaluere effekten over tid.

Kunne vært promotert bredere

Andersen fikk vite om En bra dag på jobb-verktøyet da noen av DNB sine HMS-ansatte ble bedt om å delta i videoene som er en del av verktøyet. 

– Det var slik jeg ble kjent med det, og jeg har sett noen av disse klippene. Jeg vil absolutt oppfordre til å promotere verktøyet bredere, slik at flere får høre om det. For min egen del hadde jeg kanskje ikke oppdaget det hvis ikke våre ansatte hadde vært involvert, sier Andersen.

Han tror at denne typen verktøy kan være til god hjelp for både ledere og verneombud ved å gi konkrete ideer til hva man kan gjøre og snakke om lokalt. 

– Det kan være et fint sted å hente inspirasjon og kunnskap, men jeg tror det også er viktig å se på hvilke hjelpemidler man allerede har internt, sier han.

Gode interne ressurser

For i DNB skorter det ikke på intern støtte i dette arbeidet, kan Andersen fortelle.

– DNB er et konsern med mange ulike avdelinger, og vi har et stort fokus på arbeidsmiljø og trivsel. Hos oss jobber vi aktivt med HMS og arbeidsmiljø, og vi har egne fagansvarlige for dette, forteller han.

Han legger til at DNB også gjennomfører en årlig medarbeiderundersøkelse som gir oss innsikt i hvordan det står til på ulike områder. Undersøkelsen blir så gjennomgått med hver enkelt avdeling, og hvis det er områder som scorer lavt, setter DNB i gang tiltak for å forbedre dem. HR kan også bidra med støtte der det er nødvendig.

– Kunne DNB brukt En bra dag på jobb?

– Vi må sette oss litt bedre inn i det for å vurdere relevansen. Det virker som et interessant konsept som kan være verdt å ta med seg internt, forteller Andersen, men tenker seg at verktøyet kanskje passer bedre for mindre bedrifter.

– For mindre bedrifter eller banker med færre ressurser kan dette kanskje være enda mer aktuelt, uten at jeg skal mene noe bastant om dette. Vi er heldige som har mange interne ressurser i et stort konsern som DNB, sier han.