SVINDEL

Høyesterett frifinner Danske Bank etter direktørsvindel

Etter at direktøren i oljeselskapet Edison ble lurt til å overføre 130 millioner kroner, saksøkte selskapet Danske Bank

Danske Bank.
Publisert Sist oppdatert

Etter millionsvindelen i 2019 saksøkte det italienske oljeselskapet Edison bankforbindelsen sin. Norgessjefen for selskapet ble narret til å overføre 130 millioner kroner til to kontoer i Hongkong som ble kontrollert av svindlerne. 

Selskapet mente banken skulle ha advart om de store overføringene. 

Høyesterett har nå frifunnet Danske Bank i saken. Domstolen slår fast at ettersom overføringene av pengene var autorisert av kunden, kan den ikke lastes. I dommen slås det også fast at banken ikke hadde opptrådt uaktsomt selv om overføringene var autorisert.

– Høyesterett mente banken verken hadde brutt plikter i lov, forskrift, direktiv eller bransjenormer, inkludert hvitvaskingsreglene, skriver Høyesterett om dommen.

Fornøyde med medhold

– Danske Bank er fornøyd med dommen fra Høyesterett som gir oss medhold på alle punkter, sier pressesjef Anna-Lena Nordling til BankShift.

Hun påpeker at banken er takknemlig for hjelpen man har fått fra Finans Norge, og at Danske Bank tar samfunnsansvaret på alvor.

– Vi er vårt samfunnsansvar bevisst og gjør det vi kan hver eneste dag for å forhindre og stanse finansiell kriminalitet. For oss og for resten av næringen har det imidlertid vært viktig med en prinsipiell avklaring i denne saken som belyser et vedvarende og økende problem i samfunnet, sier Nordling.