COMPLIANCE

Huddlestock-selskap får kritikk av Finanstilsynet

Peker på flere mangler i compliance-arbeidet hos datterselskapet Huddlestock Investor Services.

Finanstilsynet kritiserer Huddlestock-selskap.
Publisert

Høsten 2022 gjennomførte Finanstilsynet et dokumentbasert tilsyn i Huddlestock Investor Services, som frem til juli 2022 het Trac Services.

Selskapet tilbyr handels- og oppgjørstjenester knyttet til verdipapirfond, føring og håndtering av andelshaverregister for verdipapirfond samt diverse rapporteringstjenester. 

I dag er Huddlestock Investor Services et selskap som bare tilbyr tjenester til B2B-kunder. Et eksempel er investeringsappen Stack by me.  Ved tilsynstidspunktet hadde selskapet også cirka 10.000 B2C-kunder som ble overtatt da Trac Services kjøpte verdipapirforetaket Agasti Capital Markets i 2016. 

Kritikk på tre punkter

Rett for jul kom den endelige tilsynsrapporten. Den kritiserer selskapet for mangelfulle styreprotokoller, brudd på krav om periodisk kostnadsrapportering samt mangelfull kvalitetssikring av dokumentasjon oversendt til Finanstilsynet.

Tilsynet omfattet blant annet selskapets compliance-rapporter i perioden november 2019-september 2022 og en gjennomgang av samtlige kunder til Trac Services som har meldt inn ordre om salg av hele fondsbeholdningen i perioden 2017-2022. 

I den foreløpige rapporten som ble oversendt selskapet i august i år, pekte Finanstilsynet på at «compliancerapportene beskriver vedvarende tilsynelatende alvorlige brudd på verdipapirhandelloven knyttet til svikt i Foretakets behandling av kunder som kun (eller hovedsakelig) har kontanter i sin beholdning hos Foretaket. Problemene ser ut til å primært dreie seg om kunder som har gitt beskjed til Foretaket om å selge ut hele sin beholdning og avslutte kundeforholdet» og at rapportene også så ut til å ha  «vedvarende tilsynelatende alvorlige brudd på hvitvaskingsloven knyttet til manglende risikovurdering av kunder og kundetiltak».

For dårlige styreprotokoller

Selskapet svaret at samtlige tilfeller som tilsynet trukket frem som kritikkverdige faktisk var behandlet av styret, men ikke at styrets beslutning ikke var protokollført.

Etter det konkluderte Finanstilsynet med at det var  «kritisk til at Foretaket over en lang periode ikke har sørget for å føre styreprotokoller som dokumenterer styrets arbeid» og at «styret ikke kvalitetssikret Foretakets oversendelse til Finanstilsynet i forbindelse med det tidligere hvitvaskingstilsynet».

Finanstilsynet var heller ikke fornøyd med selskapets manglende kostnadsrapportering til kundene i årene 2020 og 2021, og hvordan disse problemene ble rapportert til tilsynet.

Tilsynet konkluderer med at «Foretaket over en lang periode har brutt kravet til kostnadsrapportering», men tar før øvrig selskapet forklaringer om systemtekniske utfordrindinger til etterretning.