ANTIHVITVASK
Hun er ny leder for antihvitvask i Eika: – Planen er å sitte litt ute hos bankene
Som leder for leveranser av tjenester knyttet til antihvitvask og sanksjoner i Eika, vil Julie Odden jobbe litt ute hos bankene for å få en bedre forståelse av hvilke utfordringer de har – og hvilke løsninger de trenger.

I
begynnelsen av mars startet Julie Odden som leder for leveranser av tjenester
knyttet til antihvitvask og sanksjoner i Eika. Hun bor i Søgne, like utenfor
Kristiansand, og skal jobbe litt fra Eikas kontorer i Oslo og litt fra
Sørlandet.
– Vi har flere Eika-banker på Sørlandet. Planen er å sitte litt ute hos bankene når det er anledning for det. Da kommer jeg nærmere de daglige problemstillingene bankene sitter med. Videomøter er blitt et godt arbeidsverktøy, men man får mye bedre relasjoner om man også møtes ansikt til ansikt, påpeker Odden overfor BankShift.
Hun var leder for antihvitvask i Sbanken før hun sluttet og startet et konsulentselskap for antihvitvasking, Vega Integrity. Selskapet ble kjøpt av PwC, hvor Odden har jobbet i to år, før hun tok stillingen i Eika. For å ta stillingen var det avgjørende at hun kunne bli boende på Sørlandet.
– Jeg har nylig bosatt meg på Sørlandet med mann og barn. Jeg kunne ikke takket ja til jobben om det krevde at familien min måtte flytte på seg igjen. Jeg tror det vil bli vanligere at selskaper ansetter de talentene de ønsker, uavhengig av hvor de bor, sier Odden.
I dag er antihvitvaskingsteamet til Eika på seks personer, inkludert Odden. En person i teamet bor på Tolga, en annen bor i Grong, og alliansen har god erfaring med den desentraliserte arbeidsmåten. Det jobbes også med å ansette person nummer syv i teamet.
Jobber for å redusere saksbehandlingstid
Antihvitvaskingsteamet jobber som en hub for kunnskapsutveksling i Eika.
– Det er mange dedikerte folk som jobber med antihvitvasking ute i bankene. Antihvitvask har gått fra å være noe bankene gjorde fordi det var pålagt, til å bli noe de ønsker å bli gode på. De som jobber med det ser at hvitvaskingen bare er en del av et større kriminalitetsbilde som også inneholder gjengkriminalitet, narkotikavirksomhet og vold. Vår jobb er å støtte dem i den jobben, sier Odden.
Teamet skal hjelpe til med innkjøp og utvikling av verktøy for å gjøre bankenes saksbehandling og prosesser på antihvitvask mer effektivt, utvikling av gode malverktøy og kompetanseheving, i tillegg til å nå etter hvert i enda større grad støtte bankene operasjonelt.
– Antihvitvasking krever store ressurser for bankene. Både i kjenn-din-kunde-prosessene og undersøkelser av mistenksomme transaksjoner. Saksbehandlingen kan i verste fall ta dager eller uker. Den som skal klare dette i fremtiden må bli god på å bruke digitale verktøy som hjelper med å fjerne støy og finner relevant informasjon raskt. Det skal vårt team bistå dem med, forklarer Odden.
Hjelper til med overgang til nye systemer
I løpet av 2022 og 2023 byttet Eika-bankene kjernebanksystem fra SDC til Tietoevry. Odden sier at det fortsatt er litt innkjøring før alle bankene er blitt vant til de nye antihvitvasking -og sanksjonssystemene.
– Det er forskjell i når bankene migrerte og hvor lett de setter seg inn i de nye systemene. Noen er oppe og går som før og noen har et lite stykke igjen. Akkurat nå jobber vi mye med å støtte de bankene som har behov for det, sier Odden.
– Hvordan er de nye systemene i forhold til de gamle?
– De er bedre på noen områder, annerledes på andre, svarer Odden.