KJERNEBANK

– Hvorfor i all verden skal Sparebanken Norge bry seg om resten av den alliansen?

Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, klør seg i hodet over sammenslåingen av LBA og DSS, og tror mange av medlemsbankene tenker nytt etter storfusjonen mellom Sør og Vest. Selv mener han Eika er et langt bedre alternativ.

Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Lokalbank-alliansen (LBA) og De Samarbeidende Sparebanker (DSS) fusjonerer og blir til Lokalbanksamarbeidet (LBS). Noe av bakgrunnen for fusjonen er at grupperingene ønsker å samarbeide om en felles teknologirigg, men de er ikke kommet noe nærmere en avgjørelsen av hvilket kjernebanksystem som skal brukes. 

På sidelinjen står en banksjef som klør seg i hodet over samarbeidet, og tenker det hadde vært bedre om DSS-bankene heller ble med i Eika.

Trenger større skalafordeler

– Et av hovedmålene med Frendegruppen er den felles teknologisatsingen, og den prosessen er i startgropen nå, forteller Heidi Nag Flikka, som i tillegg til å være banksjef i Flekkefjord Sparebank er styreleder i Frendegruppen, som også omfatter LBS.

– Vi må utrede hvordan rigget skal være og hvilken kjerneleverandør vi skal ha. Før vi slo oss sammen i Lokalbanksamarbeidet, var dette det største motargumentet for sammenslåingen, til tross for at vi på alle andre områder har felles interesser. Så nå skal vi bruke litt tid på å finne ut av dette, og planene er at bankene på sikt, etter hvert som deres respektive avtaler går ut, skal vi over på en felles leverandør, forteller hun.

Flikka forteller at det er viktig å ha sterke samarbeidspartnere og at Frendegruppen er en strategisk avgjørelse fra Flekkefjord Sparebank, slik at de kan bevare sin lokale identitet og samtidig høste gevinster fra stordriftsfordeler på blant annet teknologisatsingen. 

– Å tenke at dette skal man klare helt på egen kjøl, det tror jeg blir krevende, for å moderere meg litt. I Lokalbanksamarbeidet, selv om vi er en stor gruppering til sammen, er skalafordelene allikevel for små i et fremtidsperspektiv. Og det er jo grunnen til at vi har etablert og blitt med i Frendegruppen-samarbeidet. Der får vi skalafordeler på innkjøp, og ikke minst skal vi ha en felles utvikling og satsning på teknologi, sier hun.

– Dyrt med slike overganger

En som følger nøye med fra sidelinjen, er Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, som er en del av Eika Gruppen. Han undrer seg over at DSS og LBA har valgt å gå sammen når de har forskjellige kjernebanksystemer.

– Hvorfor skal du inn i en allianse? Det er for å spare penger på IKT. Nå skal de lage apper og digitale produkter oppå to forskjellige kjernesystemer, det går jo ikke. Så de kommer til å måtte velge, og det er dyrt med slike overganger, sier han.

Han legger til at han synes det blir spennende å se om Sparebanken Norge vil velge SDC. 

– De har ressurser til det, for Vest har utviklet mye oppå kjernesystemet. Sett utenfra håper jeg det blir et alternativ til Tietoevry, for da skapes det et godt alternativ i markedet, som vil holde prisene nede, sier Kleppe.

Nytt skall, likt innhold

Kleppe lener seg på BankShifts FinShift-analyse om at Frendegruppen kan komme til å lage en norsk versjon av Swebank-modellen for sine banker i samarbeidet.

– Hvorfor i all verden skal Sparebanken Norge bry som om resten av den alliansen når de er blitt så store og så dominante? Det vil være små og mindre banker som har behov for et annet fellesskap hvis ikke de skal bli slukt av den store. Ikke slukt, de kan godt bevarer sin lokale bit, men innholdsmessig kommer banken til å bli prisgitt Sparebanken Norge. Og det er Swedenbank-modellen. Det er et annet skall, men innholdet er helt likt, sier han.

Kleppe legger til at han ville vurdert, om hans bank var en DSS-bank, å bli med i Eika, for å bevare sin lokale identitet. Han sier at fusjonen må ha kommet overraskende på noen av DSS og LBA-bankene som gikk inn i Frendesamarbeidet.

– Nå har disse kanskje et litt annet perspektiv på dette samarbeidet, etter at den fusjonen ble kjent, sier han, og legger til:

– Når de to største i samarbeidet går hen og fusjonerer, så handler det mer om investorer og det finansielle i forhold til verdiskapning: «Hvordan kan vi tune egenkapitalen så vi kan vinne årets award på EK-avkastning?» 

Kleppe sier at Skagerrak Sparebank sitt perspektiv på bankdrift er annerledes enn dette. 

– For vår del handlet fusjonene om å være store nok til å være relevante i markedet, spesielt BM-markedet i vår region. Nå kan vi dekke en betydelig større del av BM, rent størrelsesmessig, sier han.

– Sparebanken Vest kjøper Sparebanken Sør

– Finansielle caser kan være utløsende for strukturendringer, for det ligger en premie der for en av aktørene. Sparebanken Vest kjøper Sparebanken Sør, de gjør jo det. Det finansielle virker som om det har fått større plass i disse strukturendringene, sier Kleppe. Han mener det samme gjelder for fusjonen mellom Sparebank 1 Sør-Norge og SR-bank.

– Det kan ikke være å hele tiden utvikle bedre banktjenester og ta større kunder, det har de allerede løst mellom seg, teoretiserer han. 

Flikka ser derimot ikke Sparebanken Norges størrelse som en ulempe for samarbeidet.

– Vi som små, uavhengige banker har en stor fordel av å samarbeide med Sparebanken Norge nå, både på skalafordeler og på en felles teknologirigg, sier hun.

Håper på felles plattform i Frende

En annen bak som nå venter spent på valg av kjernebanksystem, er Spareskillingsbanken, som tidligere har vært en DSS- bank og nå også er med i Frendesamarbeidet.

Administrerende direktør Kenneth Engedal håper at hele Frendegruppen vil komme over på et felles system.

 – Det er per i dag ikke tatt en beslutning på hvilket kjernebanksystem som skal bli systemet til Frendegruppen, og nye LBS må etterhvert finne sammen på en felles plattform, nesten uavhengig av hva Frendegruppen måtte gjøre. Men vi håper jo på en felles plattform for alle i Frendesamarbeidet, og at vi får en delingskultur innad i samarbeidet, sier han.

Tidligere i år ble det klart at DSS-bankene forlot Tietoevry som totalleverandør på både kjernebanksystem og IT-tjenester, til fordel for en avtale om alliansens IT-tjenester fra Hatteland-selskapet EMP Secure