ARBEIDSLIV
I disse regionbankene eier flest ansatte en del av arbeidsplassen
Medeierskap kommer med mange fordeler, men tilbys få innen bank og finans: kun 15 prosent av finansinstitusjonene tilbyr ansatteierskap, ifølge rapport. BankShift har sett på hvordan det står til i regionbankene.

En fersk rapport kommisjonert av Finansforbundet og Samvirkene, Effekt Av Eierskapstype fra Menon Economics, er den første undersøkelsen som ser på effektene av ansatteierskap i norske bedrifter.
I den forbindelse har BankShift undersøkt hvordan det står til med eierskap i egen arbeidsplass blant Norges største regionbanker.
Store forskjeller i regionbankene
På toppen troner Sparebanken Sør hvor imponerende 85 prosent av de ansatte er medeiere i egen arbeidsplass, av 505 årsverk ved utgangen av 2023.
På andreplass kommer Sparebank 1 SR-Bank, hvor 77 prosent av de ansatte er medeiere (av 1686 årsverk i 2023).Nederst på lista finner vi Sparebank 1 Østlandet, hvor 60 prosent av de ansatte har medeierskap (av 1155 årsverk i 2023).
De mange fordelene med ansatteierskap
Ifølge rapporten øker både produktivitet og driftsmargin i ansatteide bedrifter sammenlignet med gjennomsnittet i norsk næringsliv.
Dette bygger på funnene fra en større studie i 2021 ved Harvard Business Review, som viste at selskaper som har over 30 prosent eierskap blant ansatte er mer produktive, vokser raskere og har mindre risiko for å gå konkurs enn sine motparter.
Spesielt i finanssektoren, hvor mange ansatte allerede har høy kompetanse og forståelse for økonomisk styring, kan medeierskap fremme en kultur der ansatte ikke bare tenker som ansatte, men også som eiere.
Likevel viser en undersøkelse at hele 75 prosent av Norges finans- og inkassoselskaper ikke har noen form for medeierskapsordning.
Undersøkelsen, som ble utført av Finansforbundet i 2022, ble besvart av 112 hovedtillitsvalgte innen tariffområdene Finans Norge og Virke Inkasso, og representerer 99 prosent av de ansatte innenfor tariffområdene – med andre ord mesteparten av de ansatte i næringene.
Ingen god skatteordning
Til tross for disse fordelene, er ikke det norske systemet lagt opp for denne typen medeierskap. Den tidligere skattefordelen for ansattaksjer ble fjernet fra og med 2022, og Finansforbundet etterlyser bedre insentiver som kan oppmuntre både ansatte og arbeidsgivere til å investere i medeierskap.
Sven Eide, sjeføkonom og leder for politikk i Finansforbundet, forklarer ordningen fungerer slik den er i dag:
– Bedriften kan tilby de ansatte aksjer med rabatt. Men i dag skattelegges du som arbeidstaker og mottaker av aksjen, for rabatten. Og dette skjer på det tidspunktet du får aksjen.
Så hvis du får kjøpe en aksje har en markedsverdi på 100 kroner, for 60 kroner, så blir du skattelagt for de resterende 40 kronene, sier han.
Eide forklarer at inngangsbilletten har blitt dyrere: man må ha mer disponibel inntekt for å komme seg inn på aksjemarkedet i egen bedrift.
– Dette mener vi er uheldig. Da får man ikke med seg bredden av de ansatte. Det hadde vært bedre om kjøperen ble skattelagt på det tidspunktet aksjen realiseres.
Ifølge Eide kan burde man revurdere og potensielt gjeninnføre skattefordelene for ansattaksjer, samt å vurdere nye metoder for å gjøre medeierskap mer tiltalende og økonomisk gjennomførbart for flere ansatte.
– Dette kan inkludere alt fra direkte skattefordeler, til subsidiering av kjøp av aksjer eller opprettelse av ansattefond, sier Eide og trekker frem Oktogonen som eksempel.
BankShift har tidligere omtalt hvordan den populære ordningen for medeierskap i Handelsbanken, Oktogonen, har blitt nær halvert på få år.
Aksjer for likestilling
Sven Eide har tidligere uttalt til BankShift at han ser bruk av aksjer som bonuser som et likestillingsverktøy. Likevel er det få banker som bruker aksjer som bonus i dag.
Sparebanken Sør er den regionbanken i Norge med høyest andel ansatteierskap. Eva Kvelland, konserndirektør marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør, sier at aksjer er en form for bonusordning de kan vurdere i fremtiden.
– Vi har en bonusmodell som er knyttet opp mot lønnsomhet, men den er ikke prestasjonsbasert på individ- eller gruppenivå, sier hun.
– Hos oss er det viktig å være tydelig på at absolutt alle bidrar med sin del til bankens resultater, og da skal alle få den samme prosentvise belønningen når det går bra.
Om hele eller deler av bonusen skal gis i form av egenkapitalbevis, har vært diskutert og er et forhold som vi også i fremtiden vil vurdere.