SPAREBANK 1 NORDMØRE

Ikke fornøyd med lønnsomheten i egen bank - nå skal det gjøres prioriteringer

Et lønnsomhetsprogram er iverksatt hos Sparebank 1 Nordmøre etter at man ikke var fornøyd med avkastningen på egenkapitalen gjennom 2023.

Administrerende direktør Allan Troelsen og finansdirektør Steinar Sogn i Sparebank 1 Nordmøre.

Sparebank 1 Nordmøre var ikke fornøyd med en avkastning på egenkapitalen på 10,2 prosent for morbanken. Nå har man satt seg ned for å se på hvordan man skal bli mer lønnsomme i driften fremover.

– Da vi sammenlignet oss med andre, har vi litt lavere egenkapitalavkastning enn dem. I det lønnsomhetsprogrammet vi nå har satt, har vi involvert alle ledere i banken og sett på hva vi kan gjøre og hva vi skal prioritere, sier administrerende banksjef Allan Troelsen i Sparebank 1 Nordmøre til BankShift.

Men akkurat hva konkret banken vil gjøre, ønsker ikke banksjefen og finansdirektøren i SB1 Nordmøre å kommentere på akkurat nå, da de mener det er litt tidlig å si det utad.

– Alle virksomheter, også vår bank, jobber kontinuerlig med å forbedre seg hver eneste dag. Nå har vi stoppet litt opp for å ta en grundigere titt og involvere flere. Vi har ligget litt syd for hvor vi ønsker, men morbanken er over 10 prosent allerede, men det er et startpunkt for oss tenker vi, sier finansdirektør Steinar Sogn.

Dypdykk i synergiene

I kvartalsrapporten oppgir banken at man har satt seg et mål på å ligge over 11 prosent i egenkapitalavkastning for morbanken fremover, og noe annet ønsker ikke de to lederne å si om potensialet til lønnsomhet i banken.

– Vi slo sammen to banker for drøyt to og et halvt år siden, så når man går mer i dybden kan man finne mye spennende, så det er det vi nå gjør. Vi har funnet en del ting i budsjettprosessen i 2024, sier Sogn.

– Vi har prioriterte prosjekter som er igangsatt, men vi må komme tilbake til hva vi konkret gjør, legger Troelsen til.

Men etter litt betenkningstid, kommer de to lederne frem til et eksempel de kan dele.

– Vi kan jobbe på en annen måte mot alliansen og Samspar på måten vi tar imot produkter og tjenester på så vi kommer raskere ut mot kundene for eksempel. Vi kan skru til det mottaket av alt vi får derfra, som mobilbank, så det får raskere effekt mot kunder og internt hos oss, sier Sogn.

Lokalt kundesenter

En annen ting man fikk gjennomført i 2023 hos SB1 Nordmøre, var at man nå gikk fra et sentralt kundesenter hos Sparebank 1 til nå å ha sitt eget, lokalt kundesenter.

– Det har gitt oss økt kundetilfredshet. Vi opplever at det har blitt tatt godt imot av kundene. De får nå oppfølging der og da, av lokale med kjennskap lokalt. Det er bra responstid da vi får tatt mer i kundesenteret, så det heller ikke forstyrrer andre ting i banken, sier Troelsen.

Banksjefen mener også at man er fornøyd i banken når kundene er fornøyde.

– Det å beholde kunder er også en viktig del av vekst. Lekker du kunder blir det vanskelig å ha vekst, så det å ha kundetilfredshet er viktig, sier Sogn.

– Så er de på kundesenteret veldig gode på mersalg med tanke på de forskjellige produktene vi har, legger Troelsen til.

Styrket seg på økonomisk kriminalitet

En annen ting SB1 Nordmøre gjorde gjennom 2023 var å styrke seg på det som nå omtales som økonomisk kriminalitet. Antihvitvask og svindel går nå hånd i hånd.

– Det er litt forskjell fra bank til bank, men vi har nå seks personer som driver kun med arbeid på antihvitvask og tre årsverk kun på svindel. Det er flere i organisasjonen som er involvert, men vi har omtrent 10 årsverk som bare driver med økonomisk kriminalitet, sier Troelsen.

De to lederne mener det har vært en enorm økning i kompetanse og antall personer som jobber med økonomisk kriminalitet de siste to årene. Likevel opplever de ikke at man har hatt problemer med å få tak i kompetansen, da man har hentet folk både internt og eksternt.

Og det man merker er spesielt viktig, er å være proaktive når det kommer til svindel.

– Det er viktig å være proaktive på svindelsiden ut mot kundene. Man må ta saken med en gang, når det er antydning til at det er noe som foregår. Går det en dag, så er det for sent. Vi har hentet tilbake en del penger, når vi har sett at noe foregår, sier Troelsen.