FREMTIND FORSIKRING

– Ikke med på å gjøre konkurransen i markedet noe større

Hallgeir Kvadsheim sier i et intervju med E24 at fusjonen mellom Fremtind Forsikring og Eika Forsikring svekker konkurransen i forsikringsmarkedet. DNB-sjefen er uenig.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen kom nyheten om at Fremtind Forsikring og Eika Forsikring har inngått en avtale om å slå seg sammen. Det nye selskapet vil hete Fremtind Forsikring og ha omtrent 20 prosent markedsandel i det norske markedet.

Det betyr også at DNB, Sparebank 1-bankene og alle Eika-bankene vil ha samme forsikringsleverandør i sine porteføljer. Nærmere bestemt 68 norske banker.

I et intervju med E24 sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-serien Luksusfellen, at han syns det er dumt at man svekker markedet for de små forsikringsselskapene, som han da satt Eika Forsikring inn i, med sine fire prosent i markedsandel.

– Dette er ikke positivt for kundene. Det er i alle fall ikke med på å gjøre konkurransen i markedet noe større, sier Kvadsheim.

Han mener det fordi de små aktørene i markedet er mer presset på pris, og fordi det norske markedet allerede har dårlig konkurranse. 

Det er DNB-sjef Kjerstin Braathen helt uenig i.

– Jeg opplever ikke at vi kommer til å få mindre variasjon i utvalget. Vi har gjort oss noen erfaringer ved å jobbe sammen i Fremtind de siste fem årene, og jeg kan virkelig si at det har ført til bedre tjenester for kundene våre og høyere utviklingstakt, sa hun i et nylig intervju med Bankshift.

Kvadsheim tror likevel at Konkurransetilsynet lar sammenslåingen gå gjennom.

Må hindre effektiv konkurranse

Til BankShift kunne Konkurransetilsynet dele at man ikke hadde fått inn noen melding om en sammenslåing foreløpig, men at man må vurdere den, når den kommer.

– Vi har ikke mottatt noen melding fra disse selskapene ennå, men i fusjonsregelverket står det at når det foretas et oppkjøp, så skal det meldes til oss gitt at begge parter har en omsetning på mer enn 100 millioner kroner, og samlet over en milliard kroner, sier fungerende avdelingsdirektør i avdeling for finans og kommunikasjon Vegard Aandal-Nilsen i Konkurransetilsynet.

Han legger til at de vil vurdere meldingen, og om Konkurransetilsynet skulle stoppe sammenslåingen, så må sammenslåingen være til hinder for konkurransen.

– Det følger av konkurranseloven at et oppkjøp som i betydelig grad hindrer effektiv konkurranse i markedet kan forbys, sier Aandal-Nilsen.

Hallgeir Kvadsheim er tilknyttet MaxSocial, som er heleid av VGTV AS, som er eid av Schibsted. BankShift er ösgå en del av Schibsted.