KRYPTO
Ikke skremt av forrige krise: Starter i Firi for andre gang
Den erfarne teknologi-profilen Espen Øyan måtte gå i nedbemanningen, men over to år etter takker han ja til å begynne igjen. Den hurtigvoksende kryptobørsen henter flere nyansatte med bakgrunn fra både DNB Markets, Finanstilsynet, Alfred Berg Kapitalforvaltning og BankAxept.
Da Espen Øyan gikk inn i kryptoverdenen, var han fullt innforstått med realitetene.
– Dette kunne gå veldig bra, og det kunne gå helt i dass. Jeg var helt innstilt på at det var høy risiko, sier 49-åringen fra Trondheim.
Selv om han hadde jobbet i ulike tunge teknologiroller i en årrekke, hadde ikke Øyan lange fartstiden bak seg i Firi da bobla sprakk, og den norske kryptobørsen gikk inn i full krise og nedbemanning. Når pilene nå har pekt kraftig oppover igjen i markedet, og selskapet gikk i over 100 millioner kroner i overskudd i fjor, har han begynt i Firi for andre gang.
– Jeg var rolig på vei inn og rolig på vei ut. Men jeg ble veldig glad da jeg ble spurt om å bli med igjen. Det er et kapittel som jeg ikke fikk gjort ferdig, og det er gøy med krypto, sier mannen som nå er ansatt som Senior Product Manager i bedriften han måtte forlate for et par år siden.
Sunnere enn før
På det meste hadde selskapet opp mot 65 ansatte, nå er de nede i 40. Sammen med fire andre ferskt ansatte i Firi møter Espen Øyan Shifter for å fortelle hvorfor han vil bruke tida si i et selskap som han tidligere har måttet gå fra.
– Jeg er utvikler som bakgrunn, og som Thuc kom jeg inn i krypto for den tekniske interessen. Jeg synes det er spennende med blokkjeder, og er mer og mer overbevist om at det trengs uavhengige valutaer som ikke lar seg styre av stater rundt i verden.
Han skal jobbe fra kontoret i Trondheim, der han har samboer, en sønn på 13, og en datter på 16. Han hevder at det fungerer fint.
– Du trenger vel en viss stabilitet i en slik situasjon?
– Familieøkonomien er stabil, og det er kort vei til en ny jobb hvis det skulle gå skeis. Jeg har egentlig bare tatt den samme beslutningen som jeg tok i 2021, på nytt.
– Hvorfor tror du at det går bra denne gangen?
– Jeg har pratet en del med Cato, som er CTO. Hovedbekymringen min var modenheten til selskapet, og spørsmålet om de hadde lært. Jeg har fått god innsikt i økonomien til selskapet, og det ser sunnere ut denne gangen.
Mye erfaring
De nye fjesene i Firi har lang fartstid fra tech-bransjen. Før krisen og nedbemanningen var gjennomsnittsalderen knapt 30 år, nå har den økt til 33. Det skyldes ikke bare at de som jobber der har blitt eldre, men også at mange av de nyansatte er over 40 år, slik som Øyan.
Inn kommer Adnan Ashraf (45) som ny risikosjef (Head of risk). Han har 13 år bak seg i Alfred Berg kapitalforvaltning. Før det var han innom Finanstilsynet og DNB Markets.
– Jeg hadde grodd litt fast, og hadde behov for nye impulser, sier Ashraf.
Det samme med Marte Skoglund (42), som starter som COO, men har vært visepresident i betalingsselskapet Verifone.
– Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet enn betalingsteknologi, men holde meg innenfor fintech og være med å bygge en scaleup i stedet, forteller Skoglund.
En annen veteran er Christian Etholm, som kommer fra jobben som markedssjef i Jernia. Før det var han med å starte opp Wolt i Norge, og har også jobbet i Vipps og BankAxept.
– Så nå ble du lei stekepanner?
– Jeg blir aldri lei stekepanner, men det var en kombinasjon av ting. Jeg har alltid vært glad i vekstbedrifter. Jeg ville tilbake til noe tilsvarende en kombinasjon av Vipps og Wolt, og det har jeg funnet her. Det er allerede en sterk merkevare og Firi vokser fort. Det er en utfordring som er svært spennende å jobbe videre med, svarer Etholm.
Kompetanse uavhengig av alder
Thuc Hoang selv er ikke så opptatt av alder eller kjønn.
– Alder er alt annet enn negativt, men det er aldri et kriterium alene. Jeg leter etter kompetanse, og er ikke en person som skiller folk på hverken alder eller kjønn. Jeg leter etter de beste folkene. De nye personene kommer inn med mye i verktøykassen sin. Det er folk som har gjort spennende ting før, og som kan sakene sine.
Han er opptatt av å vokse mer forsiktig nå.
– Vi er jo alle blitt tre år eldre, sier gründeren.
En av de yngre nyansatte er Lennart Wilke (34), han er på sin side ikke en som kaster seg hodeløst ut i skumle nye prosjekter.
– Det er fint å se at det kommer inn folk med så mye erfaring, det er betryggende. Kryptoverdenen er ikke så cowboy som i 2015. Den er på vei mot profesjonalisering. Jeg er for øvrig ekstremt risikoavers, og hadde aldri gått inn i Firi hvis jeg hadde tenkt at det var utrygt.
Denne saken ble først publisert av vår søsteravis Shifter.