STYRINGSRENTEN
Inflasjonen gikk opp i oktober: – På vei mot ny rentehevning i desember
Ferske tall peker i retning av ny heving av styringsrenten i desember

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at både konsumprisindeksen
(KPI) og konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE)
steg i oktober. I oktober ble 12 måneders veksten i KPI 4,0 prosent, opp fra 3,3
prosent i september. 12 månedersveksten i KPI-JAE ble 6,0 prosent, opp fra 5,7 i
september.
Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, mener at inflasjonen øker sannsynligheten for at Norges Bank setter opp styringsrenten i oktober.
– På samme måte som det kom litt overraskende lav inflasjon i september, så var inflasjonen litt overraskende høy i oktober. Nå er inflasjonstallene tilbake til prognosene til Norges Bank. Og da er det mer sannsynlig at vi er på vei mot ny rentehevning i desember, sier Gonsholt Hov til BankShift.
Sentralbanken har et mål om en inflasjon på 2 prosent. Gonsholt Hov peker på at selv om det er matvareprisene som bidrar mest til økningen, så er oppgangen i inflasjonen bred.
– Hadde det vært en enkelt faktor som sto bak inflasjonen, så kunne vi kanskje sagt det var en tilfeldighet. Men nå øker alt, kommenterer Gonsholt Hov.
Han understreker at SSB offentliggjør et nytt KPI tall før rentemøtet til sentralbanken i desember. Det tallet kommer også til å være viktig for fastsettelsen av styringsrenten.
Ikke helt gitt at renten skal opp

Sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen, er enig i at de nye KPI tallene er dårlig nytt for dem med huslån med flytende rente. Han mener likevel at det ikke er gitt at Norges Bank setter opp renten på rentemøtet i desember.
– Selv om konsumprisindeksen går opp så viser de fleste andre tall at norsk økonomi holder på å bli nedkjølt, sier Knudsen til BankShift.
Han peker på at veksten i norsk økonomi er tilnærmingsvis null, at antall jobber er litt ned på forrige måling, forbruket til folk er på vei ned og at bedrifter har mindre planer.
– Det er ganske logisk at økonomien kjøles ned etter ett og et halvt år med sterkt stigene inflasjon og økene renter, kommenterer Knudsen.
Kronen er en x-faktor
Knudsen påpeker at utviklingen i kronekursen er en x-faktor for sentralbankens beslutning.
– Det er litt hønen og egget det med kronekursen. Nå når det er høye inflasjonstall, så øker sjansen for at Norges Bank setter opp renten. Da styrker kronen seg, forklarer Knudsen.
Han påpeker også at mye kan forandre seg på kort tid og at det derfor ikke er gitt at sentralbanken setter opp renten.