SØKSMÅL

Investorer tapte søksmål om prisen på Sbanken

Prisen DNB betalte for Sbanken var ikke for lav, har Hordaland Tingrett bestemt. Likevel må storbanken dekke saksomkostningene.

Konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen.
Publisert


Syv utenlandske fond saksøkte høsten 2022 DNB, fordi de mente prisen som ble betalt da Sbanken ble kjøpt opp var for lav.

DNB betalte totalt 11,1 milliarder kroner. Aksjonærene som ikke hadde godtatt tilbudet, ble tvangsinnløst til en aksjepris på 104,45 kroner stykket i april 2022, justert for et utbytte på 4,4 kroner som ble utbetalt året før. 

Denne prisen var lavere enn reell verdi, hevdet saksøkerne. Det ble blant annet argumentert med at kursen på sammenlignbare banker økte med over 30 prosent i perioden fra tilbudet ble lagt på bordet til aksjonærene ble tvangsinnløst.

Saksøkerne fikk ikke gehør i Hordaland tingrett.  

DN omtalte saken først.

Avgjørelsen er imidlertid ikke enstemmig. Tre av rettens fem skjønnsmedlemmer mente den virkelige verdien på innløsningstidspunktet var noe lavere enn innløsningskursen, på 103 kroner, mens mindretallet vurderte verdien per aksje til 114 kroner. Uenigheten bunner i ulike syn på Sbankens verdi før budet fra DNB.

Selv om DNB gikk seirende ut i retten, må de punge ut 13,9 millioner kroner for saksøkernes omkostninger, fordelt på  7,5 millioner kroner til FourWorld Event Opportunities og 6,4 millioner kroner til Paradigm Capital Value Fund. Det begrunner retten slik:

«Den konkrete verdsettelsen er et skjønn som inneholder mange usikkerhetsfaktorer. Det er ikke tvilsomt at verdien av Sbanken på innløsningstidspunktet var høyere enn virkelige verdi da DNB ga bud og da budet ble akseptert av det store flertallet av aksjonærene. Ut fra dette finner retten at Paradigm hadde rimelig grunn til å ville se rettens avgjørelse. DNB vegret seg mot å begjære skjønn. Paradigm hadde da rimelig grunn til å begjære dette selv».

Dommen kan ankes og er således ikke rettskraftig.