KONKURRANSE

Jæren Sparebank: – Tar markedsandeler fra alle

Jæren Sparebank er fornøyd med en utlånsvekst godt over den lokale kredittveksten – også storbanken SR-Bank klarer de å hamle opp med i sitt virkeområde.

Administrerende banksjef i Jæren Sparebank, Geir Magne Tjåland.
Publisert Sist oppdatert

Jæren Sparebank leverte et godt resultat i 2023. Utlånsveksten var på 5,6 prosent, og litt høyere en utlånsveksten året før. Administrerende banksjef i banken, Geir Magne Tjåland, forklarer at han er godt fornøyd med resultatet og påpeker at kredittveksten på Jæren var på 0,9 prosent i fjor.

– Vi tar markedsandeler fra alle banker, forklarer Tjåland til BankShift.

Banken er til stede i fire kommuner; Klepp, Time, Hå og Gjesdal. I de to førstnevnte har banken en markedsandel på 36,6 prosent og 39,3 prosent. Det er Tjåland spesielt fornøyd med.

– Vi er den eneste banken som er større enn SR-Bank i et geografisk område i Sør-Rogaland. Vi har god tillit blant kundene våre og får en del kunder gjennom gode referanser. Vi har fått inn mange kunder tidligere, men nå lykkes vi også i å beholde kundene vi får inn, sier Tjåland.

Vinner markedsandeler i landbruksbransjen

Ved utgangen av 2023 utgjorde landbruk 18,2 prosent av utlånsporteføljen til Jæren Sparebank. Det er samme prosent som året før, men et høyere utlånsvolum. SR-Bank satser også på landbruk og har hatt en god vekst de siste årene. Tjåland forklarer at Jæren Sparebank merker konkurransen, men opplever samtidig at banken er konkurransedyktig også i dette segmentet.

– Det er mye som skjer i landbruksbransjen om dagene innen teknologi og bærekraft. Det krever at vi er oppdaterte og vet hva som skjer for å kunne veilede våre kunder, forklarer Tjåland.

– Hvordan jobber dere for å kunne konkurrere på kompetanse med en storbank som SR-Bank?

– Vi er ute hos kundene og lytter til hva de sier. Så er det en del kursing og vi jobber tett med forskningsmiljøene blant annet på Norsk institutt for bioøkonomi. Men det viktigste er å være nysgjerrig og lærelysten på hva som skjer i bransjen, poengterer Tjåland.

Venter ikke sterk konkurranse fra Rogaland Sparebank

Sandnes Sparebank er i en fusjonsprosess med Hjelmeland Sparebank og bli til Rogaland Sparebank. Førstnevnte er den største banken i Eika Gruppen og er relativt urban. Sistnevnte er en liten bank som har kontorer i mer landlige strøk nord for Sandnes. Jæren Sparebank er også en Eika-bank.

– Kan musklene til Sandnes Sparebank og kompetansen til Hjelmeland Sparebank bli utfordrende for dere på sikt?

– Først vil jeg si at vi er veldig positive til fusjonen og er glade for at den fusjonerte banken blir i Eika-alliansen. Vårt område overlapper ikke med området til Hjelmeland Sparebank, så jeg tror vi kommer til å kunne leve fint side om side, sier Tjåland.

– Ser dere på muligheter for å fusjonere med den nye banken?

– Nei, vi fokuserer på egen drift og egen strategi. Det ser ut til å fungere for oss, svarer Tjåland.

Ikke redd for lokketilbud

I 2023 byttet Jæren Sparebank kjernebanksystem fra SDC til Tietoevry. Tjåland forklarer at avtalen med den nye kjernebankleverandøren kommer til å senke bankens kostnadsprosent.

Nylig forklarte Sparebanken Vest at deres nye avtale med Tietoevry økte IKT-kostnadene med 13 prosent. Banken sa også at de ikke vil akseptere vilkårene fra Tietoevry over tid. Utspillet kom etter at det kom frem i en rettssak at Sparebank 1-bankene har en avtale med Tietoevry som er mye bedre en avtalen alle andre har.

– Er dere redd for at tilbudet dere har fått av Tietoevry er et lokketilbud og at dere også må betale mye mer når avtalen reforhandles?

– Avtalen vi har med Tietoevry er på fem år med to gange to år i opsjon, så det er en lang og god avtale, sier Tjåland.

Avtalen begynte å løpe i 2023. Et av punktene i rettssaken mellom Tietoevry og Sparebank 1 var at kjernebankleverandøren mente at opsjonsavtalen til Sparebank 1-bankene ikke var gyldig. Tietoevry tapte på alle punkter.