GODT SPAREBANKÅR
Janson i SMN: – Aldri vært borti et så innholdsrikt år
Det har skjedd mye i og rundt Sparebank 1 SMN i året som gikk. Utfallet får konsernsjefen til å si at han «aldri vil jobbe for en bank som ikke er en sparebank».

Sparebank 1 SMN leverte et resultat på 3,7 milliarder kroner for 2023 etter en sterk avslutning i fjerde kvartal. I et år der SMN har feiret 200-års jubileum, har det vært mye å holde tak i for banksjefen, som kategoriserer året som, mildt sagt, innholdsrikt.
– Det har vært et veldig spesielt år. Vi har feiret 200 år, det har vært fusjon hos oss, innad i Sparebank 1 Gruppen, Vipps og Mobilepay, i Sparebank 1 Markets, og vi har gått sammen med Eika om produkttjenester. I tillegg til dette fikk vi oss en i fleisen med en underslagssak og vi hentet et team på private banking fra Danske Bank.
– Jeg har aldri vært borti et så innholdsrikt år, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN til BankShift.
Rekordstort utbytte
På bakgrunn av et såpass godt fjerde kvartal for banken, foreslår SMN å gi et utbytte på 74 prosent av overskuddet, et godt stykke over strategien på å utbetale rundt 50 prosent.
– I tredje kvartal så vi at vi var Norges mest kapitaliserte bank og dette tar utgangspunkt i det. Vi er solide og rustet til å tåle usikkerhet. Vi kan også ta lønnsom vekst når vi ønsker det, og derfor ønsker vi å betale et godt utbytte nå, sier Janson.
Og at et såpass stort utbytte også kan tolkes som et tegn til markedet om at banken er solid, er Janson klar på.
– Jada, vi er bunnsolide. Vi har fortsatt kapital over de fleste, så vi kan fortsatt finansiere det som måtte komme, samtidig som vi tar lønnsom vekst. Med en utlånsvekst på 12 prosent for året jafser vi også i oss markedsandeler i Midt-Norge, sier han.
En stor del av det gode resultatet i fjerde kvartal kom fra endringer i Sparebank 1 Markets, som ga 414 millioner kroner etter at Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Nord-Norge kom inn som store eiere. Til tross for at man får inn en såpass stor engangseffekt, økte kostnadsprosenten i kvartalet. Det tar konsernsjefen med knusende ro, men han innrømmer at det er noe man følger med på.
– Vi er veldig obs på det, men store deler av kostnadene er knyttet til fusjonen med Søre Sunnmøre, så vi har en god del engangskostnader. Vi er ganske sikre på at vi normaliserer kostnadene i 2024, sier Janson.
Offensivt 2024
For året man står overfor, mener Janson at det kun er én ting som nå gjelder for SMN.
– Offensivitet.
– Vi viderefører mye vi har investert i, vi hentet et team fra Danske Bank som skal være med på å satse på private banking, vi har rustet opp finanshusene i Midt-Norge som vi skal fortsette å hente effekter av. Vi skal fortsette å skape verdier i og rundt banken, sier Janson.
«Betyr mye»
Og verdier rundt banken er kanskje det konsernsjefen er mest stolt av når det kommer til utbytte og resultatet for 2023.
Sparebank 1 SMN ønsker å gi 860 millioner kroner til samfunnsutbyttet. Til sammen over de siste fem årene har Sparebank 1 SMN gitt over 2,6 milliarder kroner i samfunnsutbytte.
– Det betyr kjempemye. Dette er modellen vi har feiret som 200 år gammel. Samfunnet eier i dag over 40 prosent av banken og at vi kan gi over en milliard kroner tilbake er noe som betyr mye for alle i banken, sier Janson.
SMN har også øremerket 50 millioner kroner av pengene til å støtte hjerneforskning ved Kavli-instituttet i Trondheim til forskningen hos Nobelpris-vinnerne Edvard og May Britt Moser ved NTNU.
– Det er forskning rettet mot Alzheimer, og det å kunne bidra og gjøre en forskjell, det betyr noe for de ansatte, kundene og de rundt oss, sier Janson.
– Det er derfor jeg aldri kommer til å jobbe i en bank som ikke er en sparebank, avslutter Janson.