SOMMERSPALTEN ☀️

Janson: Selverklært sportsidiot og drømte om å bli dyrlege

Drømmen var ikke å bli banksjef, men nå sparer konsernsjefen på penger - både profesjonelt og på privaten.

Konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson, og hans myntsamling.
Publisert Sist oppdatert

Det er offisielt sommer, og i BankShift setter vi i gang med årets sommerspalte. I denne spalten vil du bli bedre kjent med noen av bransjens best kjente fjes, som svarer på spørsmål om alt fra hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres to ganger i uken gjennom hele juli.

Først ut er konsernsjefen i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson.

Han er født i Trondheim, tok siviløkonomutdanning i Bodø og har også en doktorgrad i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han har tidligere vært konsernsjef for Sparebank 1 Nord-Norge.

Sandaltempo

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Ferien deles mellom hytta i Nord-Norge og hytta i Spania. Får dermed norsk natur, kombinert med spansk solgaranti. Fysisk aktivitet, kombinert med sandaltempo. Og ikke minst – helt forskjellig lokal mat og drikke i verdensklasse.

 – Hva gjør du for å koble av?

– I hverdagen er jeg opptatt av velvære-mosjon, og har alltid joggeskoene i kofferten. Løper ikke raskt, og har ingen tider å skryte av, men får kroppen i gang og rydder tankene. I ferien er det ting jeg ellers ikke kan. Lange morgenstunder, der jeg kan tasse rundt barfot uten å måtte rekke noe. Aktive dager, uten at det er noe jeg MÅ gjøre. Og ikke minst, lange sommerkvelder uten tanke på det jeg skal neste dag.

 – Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år?

– Som selskap på børs, er jeg stolt over at SMN-laget leverer sterke resultater over tid. Samtidig kjenner jeg på noe ekstra når vi kan gi noe tilbake. Sånn som når vi nylig kunne fortelle at vårt såkornfond, foreløpig med 200 millioner, er klart til å investere i grønn nyskaping i Midt-Norge.

Dyrlege-drømmen

 – Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Jeg ville investert i kunnskap. Det er nøkkelen til alle utfordringene og mulighetene vi har, enten det gjelder grønn omstilling, innovasjon eller sikkerhetsspørsmål. Og så ville jeg vært spesielt opptatt av å utdanne ingeniører. Mulig jeg er påvirket av mitt styreverv på NTNU, men teknologi har en nøkkelrolle i den geopolitiske situasjonen.

 – Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei, og har heller ingen planer om det.

 – Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med?

– Er så «all in» i min rolle at det er vanskelig å gå til en konkurrent. Samtidig er jeg utrolig glad i å samarbeide med konkurrenter om utvikling og produkter. Er blant annet styreleder i Fremtind og styremedlem i Vipps, og er fascinert over hvordan samarbeid kan ruste norske banker til konkurranse med globale giganter.

 – Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da?

– Barndomsdrømmen var å bli dyrlege, men den føles fjern nå. Derimot gjør bakgrunnen for NTNU at jeg ville funnet mye motivasjon i å jobbe med teknologi.

 – Hva er en bok alle bankfolk bør lese?

– Har ikke en «bibel» for bankfolk. Og tror det ligger vel så mye inspirasjon og læring i skjønnlitteratur som i ledelsesbøkene vi finner på flyplassene. Derfor, les noe du har lyst til.

Myntsamler og sportsidiot

 – Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til?

– Vi i SpareBank 1 SMN hevder oss meget godt innen bankbransjen. Samtidig er jeg svært opptatt av at norsk betalingsinfrastruktur, som er den meste effektive i verden, ikke lar seg overkjøre av de globale gigantene. Det er derfor en stor milepel når Apple nå må gi etter for konkurransemyndighetene og åpne antennen for løsninger som Vipps.

 – Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Har i mange år vært aktiv i sosiale medier, og er også åpen. Har til og med blitt personlighetstestet live av Harald Eia på scenen i Olavshallen. Det er også godt kjent at jeg er sportsidiot, familiemann og glad i norsk natur. Det som kanskje ikke er like kjent er at jeg er fasinert av hva penger har vært og er, og har en liten myntsamling. Og at jeg er riktig så glad i kunst.