FOLKEFINANSIERING

Kameo med rekordkvartal – formidlet lån for 734 millioner

Sterk lånevekst i Sverige løfter det norske folkefinansieringsselskapet til det beste kvartalet noensinne.

Kameo-sjef Sebastian Martens Harung har anledning til å smile stort.
Publisert

Folkefinansieringselskapet Kameo formidlet lån for 734 millioner kroner i tredje kvartal. Det er en økning på 71 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og selskapets beste noensinne.

Veksten skyldes økt etterspørsel fra eiendomsutviklere og markant økt investeringsvilje både fra private og institusjonelle investorer i det svenske markedet, der lånevolumene økte med 87 prosent i tredje kvartal. 

Beste år noensinne

Av totalt 50 lån som ble lagt ut på plattformen, var 41 svenske og 9 norske. 

– Vi er inne i vårt beste år noensinne, med rekordhøye lånevolumer og sterk etterspørsel fra eiendomsutviklere, til tross for de utfordringene byggebransjen har møtt, sier gründer og daglig leder i Kameo, Sebastian Harung i en pressemelding. 

Per tredje kvartal har Kameo formidlet lån for 1,47 milliarder kroner i 2024, en økning på 45 prosent fra en drøy milliard i samme periode i 2023. 

Over 90 prosent av lånevolumet kommer fra det svenske markedet. I Norge har Kameo formildet lån til eiendomsprosjekter for 96 millioner kroner hittil i år, mens Danmark, som er i ferd med å fases ut som marked, har bidratt med 29 millioner kroner.

Større enn Norge

Dermed er Kameos svenske virksomhet i ferd med å bli større enn hva lånebasert folkefinansiering er i Norge samlet sett.  

Da BankShift presenterte halvårstallene for norsk folkefinansiering tidligere i år, hadde det blitt formidlet lån for 862 millioner kroner. Det inkluderte alle typer lån, ikke bare lån til eiendomsprosjekter, som Kameo driver med. 

Norges største folkefinanseringsselskap målt i volum, Fundingpartner, rapporter også om god vekst i tredje kvartal. Selskapet formidlet lån for 165 millioner kroner fordelt på 65 lån.

På vei mot lønnsomhet

Den sterke økningen i formidlet lånevolum, gir også effekt på inntektene. Ifølge pressemeldingen er selskapet på god vei mot mot et positivt driftsresultat innen året er omme. 

– Som et av få unge norske fintechselskaper er vi på god vei mot lønnsomhet. Nå satser vi videre på oppskalering, og ruller snart ut nye løsninger, forbedringer og forenklinger på plattformen som vil gagne både investorer og låntakere, sier Harung. 

Tapsrate på 0,3 prosent

Siden oppstarten har Kameo formidlet lån for 6,6 milliarder kroner i Skandinavia. Av totalt 1216 lån er 40 blitt misligholdt, og av disse er 21 helt tilbakebetalt. 

På de gjenværende 19 lånene anslår selskapet å kunne få tilbake 50-75 prosent. Det vil innebære et tap på rundt 21 millioner kroner. Det tilsvarer en tapsrate på rundt 0,3 prosent av det totale lånevolumet siden oppstarten.