RESULTAT

Kjempevekst for Landkreditt Bank: – Lever opp til vårt formål

Landkreditt tredoblet utlånsveksten i fjor, men er fortsatt ikke mettet.

Ole Laurits Lønnum er konsernsjef i Landkreditt.
Publisert Sist oppdatert

Landkreditt Bank har vært aggresive i privatmarkedet, blant annet med rentekutt tidlig i 2024. Så sent som i desember skrev BankShift om «vill vekst i bondebanken», noe som underbygges av årsresultatene, som ble offentliggjort torsdag ettermiddag:

  • Utlånsveksten for året var på 18 prosent, mot 7,66 prosent året før. På konsernnivå er tallet 13,2 prosent mot 4,4 prosent.
  • Årsresultatet endte på 322 millioner kroner i banken og 349 millioner kroner i konsernet, nær en dobling på to år.

I rapporten skrives det at 2024 var tidenes beste for både banken og konsernet som helhet.

– Som samvirke skiller vi oss fra tradisjonelle aktører i finansnæringen ved å reinvestere overskuddet til medlemmenes og kundenes beste, i stedet for å prioritere utbytte . Dette gir direkte «kundeutbytte» gjennom konkurransedyktige priser og gode produkter. Når vi nå leverer vårt beste resultat noensinne, samtidig som vi tilbyr noen av markedets beste betingelser, viser vi at vi lever opp til vårt formål, sier konsernsjef Ole Laurits Lønnum, i en pressemelding.

Begrepet direkte eller kontinuerlig kundeutbytte gjennom lavere renter, har tidligere vært tema i BankShifts spalter i forbindelse med den skarpe debatten rundt Sparebankutvalgets utredning.

Kultur for vekst

Da ble det også påpekt at en slik taktikk kan medføre tøffe voksesmerter. I fjor økte Landkreditt bemanningen med 15 prosent, økte lønns- og driftsutgiftene økte i takt med dette til 315 fra 280 millioner kroner.  Lønnum påpeker også i pressemeldingen at vekst, selv om det er grunnleggende positivt, kan medføre utfordringer.

– Derfor er det avgjørende å ha riktig kultur og kompetanse på plass før strategien settes ut i livet, sier han og viser til at selskapet i fjor satte rekord i antall nyansettelser, samtidig som de ble rangert som «Top in Class» i Ennovas medarbeiderundersøkelse.

Mer krevende

Landkreditt er ikke alene om å melde om rekordresultater i denne runden. Det kommende året blir mer utfordrende, spår Lønnum.

– Geopolitisk er det mer uoversiktlig nå enn hva det har vært på lang tid, og det påvirker selvfølgelig finansmarkedet og igjen privatøkonomien til folk. Mange går og venter på det første rentekuttet, samtidig som ekspertene er uenig om når det kommer og hvor mange det eventuelt blir. Vår ambisjon er at vi uansett skal ha et av markedets beste tilbud og fortsette og skape gode kundeopplevelser, sier han.