PRISVEKST

Kjerneinflasjonen steg svakere enn forventet: – Det peker i riktig retning

Prisveksten justert for avgiftsendringer og energivarer gikk ned fra november til desember. Tolvmånedersveksten var på 5,5 prosent i desember.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.
Publisert Sist oppdatert

Fra november til desember steg KPI justert for avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE, med 0,2 prosent. Dette er litt lavere enn månedsendringen i samme periode året før, noe som trekker tolvmånedersveksten nedover fra november. I november var den på 5,8 prosent, mens den var 5,5 i desember, det skriver Statistisk sentralbyrå på sine hjemmesider.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, forklarer at prisveksten er svakere enn forventet.

– Det er litt svakere enn det som var forventet, uten at vi skal gjøre for stort nummer av det. Men det peker i riktig retning, kommentere Gonsholt Hov til BankShift.

Han holder fast på at Norges Bank kommer til å kutte renten rett over sommeren.

– Hvis de store sentralbankene begynner å kutte styringsrenten i andre kvartal, så kommer nok Norges Bank med rentekutt etter sommeren, sier  Gonsholt Hov.

Handelsbanken tror fortsatt at Norges Bank kommer til å kutte renten tre ganger til i 2024, men sentralbanken selv har indikert at de vil kutte en gang.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,8 prosent fra desember 2022 til desember 2023. Høye priser på mat, drikke og husleie bidrar betydelig til den kraftige prisveksten. Fra november til desember steg KPI med 0,1 prosent.

Nordea Markets mener at dagens tall, sammen med en 3.5 prosent sterkere krone enn ventet av Norges Bank, peker mot et raskere rentekutt enn Norges Bank signaliserte på desembermøtet.

– Vi ser det første rentekuttet i september 2024, mens sentralbanken varslet at første rentekutt skulle komme etter høsten, kommenterer  Nordea Markets.