INFLASJON

Kjerneinflasjonen synker: – Betydelig lavere enn Norges Banks anslag

Inflasjonen gikk litt opp i juni, men kjerneinflasjonen gikk litt ned.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.
Publisert Sist oppdatert

Tolvmånedersveksten KPI-JAE, var 3,3 prosent i juli. Det er en vekst som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i juni, det skriver SSB i et innlegg på sine hjemmesider. I juli 2023 var den på 4,5 prosent.

– Tolvmånedersveksten i KPI-JAE har avtatt siden november i fjor. Møbler er blant varene som trekker prisveksten mest ned fra juni til juli. For denne varegruppen steg prisene kraftigere fra juni til juli i 2023, enn de gjorde i år, uttaler seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå, Espen Kristiansen, i innlegget.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 2,8 prosent fra juli 2023 til juli 2024. Dyrere matvarer i juli er med på å holde prisveksten oppe. Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-BankKyrre M. Knudsen, mener det er positive tall. 

– Den samlede inflasjonen er på vei mot målet og betydelig lavere enn Norges Banks anslag. Enda mer gledelig er det at også kjerneinflasjonen fortsetter nedgangen og er lavere enn Norges Bank forutså. Disse tallene trekker absolutt ned rentebanen og setter press på Norges Bank før neste ukes rentemøte, uttaler sjeføkonom i Knudsen, i en kommentar.

Neste rentemøte i Norges Bank er om litt under en uke, torsdag 15. august.

– Disse tallene er siste løypemelding før neste rentemøte. Da må de ta hensyn til at inflasjonen er mye lavere enn de trodde. Den svake kronen har imidlertid gjort at inflasjonstallene får noe mindre betydning enn de vanligvis gjør. Kronekursen kan absolutt føre til at Norges Bank venter med rentekutt selv om inflasjonstallene skulle tyde på det motsatte. Den svake kronen er en skikkelig knipe for sentralbanken, resonnerer Kyrre M. Knudsen, før han konkluderer:

– Dagens tallene gjør meg uansett enda sikrere på at det blir rentekutt i år. 

Sjeføkonom i Eika GruppenJan Ludvig Andreassen, sier til BankShift at det ikke er et poeng å se hvordan inflasjonen er i forhold til hva sentralbanken venter.

–  Da inflasjonsbølgen startet var jeg blant dem som mente at den var et resultat av pandemi og krig. Så har den vart lenger enn det jeg trodde. Men nå er det stort sett enighet om at den er på vei ned. Det vil si med unntak av leiepriser, som er stigene og kommer til å bli en hodepine for sentralbanken i lang tid fremover, sier Andreassen.