UTVIDELSE

Kjerpeseth: – Vi etablerer oss i Oslo først, så skal vi se på Trondheim og Tromsø

Sparebanken Norge er i ferd med å etablere seg i hele landet. Det stresser verken Sparebank 1 Sør-Norge eller Sparebank 1 Nord-Norge.

Konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
Publisert Sist oppdatert

Noen måneder før Sparebanken Vest og Sparebanken Sør blir til Sparebanken Norge, annonserte banken at de skal åpne kontor i Oslo. Konsernsjef for den fusjonerte banken, Jan Erik Kjerpeseth, forklarer at planen er å vokse organisk på Østlandet.

– Ting kan alltid endre seg, men planen nå er å vokse organisk i Oslo, sier Kjerpeseth til BankShift.

– Kommer dere til å opprette et eller flere kontorer?

– Det kommer nok til å bli gjort på samme måten som i Ålesund. Der har vi et hovedkontor, og så skyter det ut knopper fra det kontoret, svarer Kjerpeseth.

Ser mot andre byer

Sparebanken Norge har ikke planer om å stoppe med kontoropprettelsen i Oslo; banken ser også på Trondheim og Tromsø.

– Vi etablerer oss i Oslo først, så skal vi se på Trondheim og Tromsø. Det er to viktige byer, sier Kjerpeseth.

Han poengterer at Arild Andersen, som er ansatt til å lede oppbyggingen av kontoret i Oslo, blant annet hadde ansvaret for Tromsø kontoret før han ble landsjef for Handelsbanken.

– Så kan du lese det du vil ut av det, sier Kjerpeseth.

Viktig med fysiske kontorer

Banken skal tilby komplette banktjenester innen privat- og bedriftsmarkedet der de oppretter kontor.

– Er det fortsatt nødvendig med fysiske kontorer, kan man ikke for eksempel løse rådgivning over videomøter?

– Vi mener at det er viktig med en tilstedeværelse og at vi har et tilbud for kunder som ønsker å møte kunderådgiveren sin, forklarer Kjerpeseth.

Bredere eller beste smil

Sparebanken Norge og Sparebank 1 Sør-Norge har begge ambisjoner om å bli større nasjonale aktører. Da SR-Bank fusjonerte med Sparebank 1 Sørøst-Norge snakket banken om at smilet av kontornettverket fra Bergen til Oslo var komplett. Når Sparebanken Norge er ferdig fusjonert blir smilet enda bredere, fra Ålesund til Oslo. Det stresser ikke konsernsjef i Sparebank 1 Sør-Norge, Inge Reinertsen.

Konsernsjef i Sparebank 1 Sør-Norge, Inge Reinertsen.

– Hvordan er det at smilet til Sparebanken Norge blir bredere enn deres?

– Det er kanskje bredere, men det mangler en del tenner. Vi har et solid kontornettverk langs hele kysten, svarer Reinertsen.

– Sparebanken Norge ser mot Trondheim og Tromsø, kommer dere til å gjøre det samme?

– Vår strategi er å være en bank for Sør-Norge, den har vi ikke endret. Når det gjelder en eventuell etablering i Trondheim, så har vi ikke gjort det fordi det er veldig kostnadsdrivende å skulle etablere oss organisk i en ny by. Som konsernsjef skal jeg balansere kostnadene med en eventuell utvidelse, med en avkastning til eierne våre. Slik det er nå er den balansen best ivaretatt med vekst i de områdene vi er til stede i med det mannskapet vi har, forklarer Reinertsen.

Naturlig å komme til Tromsø

Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Hanne Karoline Kræmer.

Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge (SNN), Hanne Karoline Kræmer, mener at det er naturlig at Sparebanken Norge kommer til deres landsdel. 

– Nord-Norge er en attraktiv landsdel, med et solid næringsliv og arbeid til alle. I så måte er jeg egentlig mer overrasket over at flere banker de senere årene har tonet ned sin tilstedeværelse her, enn at Sparebanken Norge nå melder sin ankomst. At Tromsø er et av stedene de satser er helt naturlig ut fra den nevnte attraktiviteten, skriver Kræmer i en SMS til BankShift.

Hun mener at konsekvensene for SNN ved at det kommer en til bank til byen, ikke de særlig annerledes enn de har vært før den nye satsingen. 

– Norge er blitt et langt mer åpent bankmarked de senere årene, og kundene er ikke lenger like opptatt av geografi. De er opptatt av kvaliteten på banktjenestene, på vilkår og på den enkelte banks evne til å være der for dem. Her har vi i SNN ambisjoner om å være best, og det strekker vi oss etter hele tiden. Vi har kunder fra hele landet og andelen som bor utenfor Nord-Norge er også økende. Konkurransen om personkundene er stor, og det vil den fortsatt være framover. Det gjør oss alle enda mer skjerpet, skriver Kræmer.