OPPKJØP
Kjøpte for 90 millioner kroner i Sparebanken Sør: – Denne gangen gikk prosessen smidigere
Porteføljeforvalter i Borea sier at nedsalgsprosessen i Sparebank Sør var smidigere enn ved fjorårets forsøk. Han ble også overrasket av at Sparebanken Vest meldte seg på som kjøper.

Borea
Utbytte investerte 90 millioner kroner i Sparebanken Sør da bankens stiftelse
solgte seg ned. Nedsalget kommer etter at stiftelsen ikke lyktes med et nedsalg
våren 2022. Porteføljeforvalter i Borea Utbytte, Magnus Vie Sundal, forklarer
at gjennomføringen denne gangen var litt smidigere.
– Nedsalget kommer som følger av at banken har gjort om grunnfondskapitalen til egenkapital. I første runde forsøkte banken å konvertere grunnfondskapitalen og selge dem i samme prosess. Prosessen tok litt lenger tid, og markedet surnet litt i samme periode. Dermed trakk en del investorer seg fra salget. Denne gangen gikk prosessen smidigere, blant annet fordi grunnfondskapitalen allerede var konvertert, sier Vie Sundal til BankShift.
Sterkere vekt på oppsiden
Prisen på Sparebanken Sør er ifølge Vie Sundal litt under det den var i 2022, men ikke mye. Han påpeker at nedsalget ble betydelig overtegnet og at han synes prisen er helt ok hvis banken fortsetter å levere på samme måte som den gjør.
– Jeg ser flere oppsider med denne aksjen. Hvis Sparebanken Sør kommer i mål med IRB-prosessen, vil det bidra til å løfte egenkapitalavkastningen. Implementeringen av Basel IV-regelverket kan også ha positive effekter for avkastningen, selv om IRB ikke kommer på plass, forklarer Vie Sundal.
Borea Utbytte var inne på eiersiden i Sparebanken Sør før nedsalget. Investoren har i kjølvannet av nedsalget en posisjon i Sparebanken Sør til en verdi av rundt 130 millioner kroner.
– Tror du at egenkapitalbevisene til Sparebanken Sør går opp i pris nå som de blir flere og mer likvide?
– Det kan være. I teorien burde økt likviditet gi en mindre likviditetspremie og høyere kurs, alt annet likt, men så er det ikke alltid vi opplever at teorien og virkeligheten samsvarer i dette markedet. I tillegg har kursen til Sparebanken Sør ligget flatt det siste året, og det kan settes i sammenheng med at investorene visste at det kom et stort salg nå i høst. På en annen side så ser vi også andre banker som har hatt lignende kursutvikling, så det er ikke gitt at det er det som er årsaken. Den som venter, får se, svarer Vie Sundal.
Overasket over Sparebanken Vest
En annen aktør som meldte seg på nedsalget er Sparebanken Vest som kjøpte egenkapitalbevis for 300 millioner kroner. Sparebanken Sør er den nest største partneren i Frende-samarbeidet, et samarbeid som er ledet av Sparebanken Vest.
– Overasket det deg av Sparebanken Vest ble med i nedsalget?
– Ja, jeg ble litt overasket. Som investor liker jeg jo godt at overskuddskapital utbetales som utbytter til investorene. Samtidig ser jeg denne investeringen i en litt større kontekst, og et signal om at samarbeidet mellom bankene er godt, sier Vie Sundal.
Sparebanken Vest utgjør 14 prosent av porteføljen Vie Sundal forvalter.
I 2022 har to samarbeidspartnere forlatt Frende-samarbeidet. Sparebanken Sogn og Fjordane gikk til Sparebank 1-alliansen i vår og Haugesund Sparebank gikk til Eika Gruppen i høst.
– Kan oppkjøpet være et forsøk på å styrke samarbeidet innad i Frende-samarbeidet?
– Jeg leser det både som et tegn på goodwill i samarbeidet, men også som at Sparebanken Vest på sikt har en strategisk interesse i Sør. Jeg tror de to kunne vært en god match, men ettersom det nå er gjort et offentlig nedsalg tror jeg heller ikke vi vil se noen tettere sammenknytning i nær fremtid. På lenger sikt kan det derimot ligge tanker om en fusjon her, og det tror jeg kunne vært en god deal for begge parter, sier Vie Sundal.