FOLKEFINANSIERING
Klagenemndas Monio-beslutning koster SR-Bank nye millioner
Nylig ga Finansklagenemnda, under dissens, delvis medhold i de første klagesakene fra folkefinansieringsinvestorer hos Monio. Både ny og gammel eier godtar vedtaket, men millionregningen plukker den gamle eieren opp.
I disse dager gjenoppstår folkefinansieringsselskapet Monio som Folkeinvest Formidling. Nå ønsker den nye eieren å sette et endelig punktum for fortiden og gå videre.
– Vår innstilling, sammen vår største eier, SpareBank 1 SR-Bank, er å følge vedtaket, som er fattet under dissens hos Finansklagenemda, og gjøre den restutbetalingen som vedtaket legger opp til, sier Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest.
– Det har gått ganske lang tid siden dere presentere oppkjøpsplanene. Har dere ventet på klagenemndas innstilling før dere nå presenterer planene for det nye selskapet?
– Det er mest tilfeldigheter at det sammenfaller i tid. Vi måtte vente nesten til jul før oppkjøpet ble godkjent av Finanstilsynet og så har vi brukt tid på å sikre at vi kan ha den kvaliteten vi ønsker på våre produkter, sier Fries.
Seks nye millioner
– Hvor mye regner dere med at det vil koste å følge klagenemndas beslutning?
– Cirka seks millioner kroner, men det er kostnad som SR-Bank står for. Det var en del av avtalen ved oppkjøpet, sier Fries.
Det kommer i tillegg til de nesten 30 millioner kroner som Sparebank 1 SR-Bank i fjor betalte ut til Monio-kunder involvert i klagesakene.
– Vi jobber nå med å få utbetalt de siste pengene så raskt som mulig, sier Glenn Sæther, konserndirektør Teknologiutvikling og Forretningsprosesser i Sparebank 1 SR-Bank i en kort kommentar til BankShift.
Tio måneder siden oppkjøpet
Det har gått omtrent ti måneder siden det ble kjent at den aksjebaserte folkefinansieringsaktøren Folkeinvest ønsket å ta over den kriserammede låneformidleren Monio fra Sparebank 1 Sr-Bank.
Etter at E24 i en rekke artikler gjennom vinteren og våren i fjor kunne vise at Monios håndtering av lån fra særlig to aktører hadde påført flere av folkeinvestorene tap, måtte selskapet sette videre utlåning på pause.
Før virksomheten kom i gang igjen, var oppkjøpet et faktum.
Ser lyspunkter i vedtaket
Nå ønsker Fries å se fremover, og er ikke alt for nedslått over at Finansklagenemnda kom frem til at et folkefinansieringsselskap kan bli ansvarlig for investorenes tap som følge av mangelfull informasjon, selv om det i utgangspunktet er låntaker som er ansvarlig for å bidra med all nødvendig informasjon.
– Nå er det blitt gjennomført veldig mange kontroller av virksomheten i Monio, både eksternt og internt. Derfor var det gledelig å se at Finansklagenemndas vedtak ikke inneholdt noen overraskelser som vi ikke hadde tenkt på. Det er godt å vite at alle kjente forbedringspunkter er lukket, sier Fries.
Folkeinvest-sjefen sier har han stor respekt for klagenemndas kompetanse på området, og har ikke noe planer på å gå videre med saken.
– Vi registrerer en nyansert drøfting med dissens i nemda. Nå ønsker vi å være ansvarlige og rydde opp, i tråd med Finansklagenemdas innstilling. Slik at vi kan se fremover, sier Fries.