FUSJON

Klar for sjefsrolle i ny bank:
– Vi tenker vi skal være i forkant 

Banksjefen i Sunndal Sparebank føler det er et bra tidspunkt for nok en fusjon, og mener de har funnet en god match i Romsdal Sparebank, som kun har ett overlappende kontor i Molde. Her planlegges det en «fusjon i fusjonen».

Fusjonerer. Jonny Engdahl, administrerende banksjef i Sunndal Sparebank t.v og Odd Kjetil Sørgaard administrerende banksjef i Romsdal Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

At styrene i Romsdal Sparebank og Sunndal Sparebank nå starter forhandlinger med sikte på en fusjon har ligget i kortene en god stund, helt uavhengig av de andre storfusjonene vi har sett den siste tiden.

– Vi har hatt dialog om denne saken siden november-desember i fjor, sier Jonny Engdahl, administrerende banksjef i Sunndal Sparebank, til BankShift, og legger til:

– Jeg ble like overrasket som resten av Norge da Vest og Sør annonserte sin fusjon.

Blir sjef for ny bank

Ifølge planene er det Romsdal Sparebank som blir overtakende bank, men likevel er det Engdahl som er tiltenkt sjefsrollen i den nye banken. Han forteller at det ikke har vært noen dramatikk rundt saken.

– Det er så enkelt som at vi har hatt en dialog om dette over tid og kommet til enighet om denne løsningen. Dette ble løftet inn i gruppen som behandlet saken, og det ble enstemmig vedtatt, sier Engdahl, og legger til at beslutningen er basert på en helhetsvurdering av banksjefenes ulike ønsker.

Stadig færre banker

At fusjonen kommer nå, handler, ifølge Engdahl om timing og at bankene ønsker å ta offensive grep for å vokse mer enn det de klarer hver for seg.

– Vi ser konturene av det som skjer i bank-Norge, og vi har hatt en gjennomgang med våre ansatte. Så langt i år, hvis vi inkluderer de fusjonene som er planlagt, har vi 15 færre sparebanker sammenlignet med for fem år siden, forteller Engdahl.

Han mener det har blitt vanskeligere å klare seg som liten og selvstendig bank de siste årene.

– Hvor vanskelig det er, avhenger av hvordan man organiserer seg og bruker pengene sine, sier Engdahl, og påpeker at det krever store investeringer for å etterleve regelverket, men at det er mulig hvis man klarer å levere til kundene uten at kostnadene blir for høye, kan det gå bra. 

– Likevel ser vi tydelig at det blir stadig færre banker. Det er fortsatt mulig å drive som en liten bank, men vi tenker vi skal være i forkant på dette nå, sier Engdahl.

Fusjon i fusjonen

Basert på de ferskeste tallene, vil den fusjonerte banken ha 102 ansatte og en forretningskapital på cirka 18 milliarder kroner

Engdahl forteller at bankene kun overlapper i Molde, hvor de har hver sitt kontor.

– Ellers har vi ni andre lokasjoner hvor den andre banken ikke er representert, så vi utfyller hverandre godt. I Molde vil det bli en sammenslåing av kontorene, men det er ikke snakk om mange ansatte, så det blir en «fusjon i fusjonen».

Engdahl forteller videre at den fusjonerte banken skal fortsette å jobbe seg inn i områder hvor de allerede har en sterk tilstedeværelse, og ikke har ambisjoner om nasjonal vekst.

– Vårt hovedmarkedsområde er Møre og Romsdal. Vi er sterkere i den nordlige delen og har bred dekning i Molde, Ålesund og Kristiansund, mens Romsdal Sparebank dekker Romsdals-regionen i fylket. Her skal vi fortsette å styrke oss, sier han.

Større i Eika

Den fusjonerte banken skal, som dagens to banker, være en bank i Eika-alliansen, og vil her eie omtrent 3,4 % av Eika Gruppen. Med det blir banken den 8. største eieren i gruppen, basert på dagens aksjonærstruktur.

– At vi får en større eierandel i Eika kommer som en naturlig konsekvens av fusjonen, og det gir oss en bedre posisjon i alliansen og økt mulighet til å påvirke utviklingen, sier Engdahl. 

Hvis styrene kommer til enighet, skal fusjonen gjennomføres i løpet av 2025.