KARRIERE

Klatret til topps i Obos-banken: – Har aldri hatt en konkret karriereplan

Etter tre måneder i rollen som administrerende direktør, er den tidligere revisoren klar på sine ambisjoner for Obos-banken: – Vi har absolutt en vekststrategi.

Tore Weldingh, administrerende direktør i OBOS-banken.
Publisert Sist oppdatert

– Overgangen fra finansdirektør til administrerende direktør har vært spennende og lærerik. Jeg har hatt flere overganger gjennom årene, og denne føles naturlig i rekken, sier Tore Weldingh til BankShift, etter i underkant av tre måneder i sjefsstolen i Obos-banken.

Weldingh, som tidligere var finansdirektør i banken, kan fortelle at han har trivdes svært godt i rollen, og hadde sett for seg at dersom han skulle gjøre noe annet, ville det heller vært å ta en lignende jobb i en annen bransje. 

– Du er jo ikke den første finansdirektøren som går over i stilling som administrerende direktør – hadde du ingen idé overhovedet om at det var en stilling som skulle bli din?

– Nei, egentlig ikke. Jeg synes jobben som finansdirektør er uhyre morsom, og etter ti år i Obos-banken har det aldri skortet på utfordringer. Men noen ganger åpner det seg muligheter man ikke har planlagt for, og jeg følte at dette var en spennende utfordring, sier Weldingh.

To interne toppledere

En av de første arbeidsoppgavene Weldingh måtte ta fatt på, var å rekruttere sin egen arvtaker til rollen som finansdirektør. Valget falt på Anita Eidem, en intern kandidat.

– Anita har både har likhetstrekk med meg og samtidig bringer nye perspektiver. Jeg tror alltid man skal strebe etter å rekruttere noen som er enda dyktigere enn en selv, og det føler jeg at vi har gjort. Vi har generelt en sterk intern rekrutteringskultur i Obosbanken, og vi ser stor verdi i å utvikle egne ansatte, sier Weldingh. 

I disse dager jakter banken på en finanssjef, en rolle som tidligere var besatt av Eidem. Denne gangen utelukker ikke Weldingh at de vil se etter en kandidat utenfor banken.

– Nå går vi ut, men det kommer helt sikkert gode interne søkere også, og disse vil selvfølgelig vurderes på lik linje med alle andre, sier han.

Startet som revisor

Weldingh startet karrieren innen revisjon, der han jobbet med internrevisjon av banker. I 2014 ble han ansatt som risikostyringsansvarlig i Obos-banken. Banken var da relativt ny, noe som gjorde stillingen særlig attraktiv for Weldingh.

– Den var stor nok til å ha de fleste utfordringene som de større bankene har, samtidig som den var liten nok til at man kunne få et helhetlig bilde av virksomheten, sier han.

I 2018 tok han steget videre til rollen som finansdirektør, en overgang som innebar et skifte fra en kontrollfunksjon til en mer operativ lederstilling. Så gikk veien videre til rollen som administrerende direktør.

– Jeg har aldri hatt en konkret karriereplan, men med tiden har jeg fått mer erfaring og kjente at dette var noe jeg ville bidra til.

Kaffeavtaler med banksjefer

Weldingh forteller at han går inn i jobben med stor ydmykhet og en sterk vilje til å lære, og kan fortelle at han allerde har strukket ut hånda til noen av de andre norske banksjefene og ydmykt spurt om de kan drikke litt kaffe og utveksle erfaringer.

– Det er mange som har vært her i en hel generasjon, så jeg har mye å lære, sier han, og legger til at han merker at det er mye rom for å utveksle erfaringer i bransjen.

– Selv om vi konkurrerer, har vi også felles utfordringer, spesielt med tanke på regelverk. Jeg opplever at det er et godt kollegialt miljø blant norske banker, hvor vi kan diskutere og lære av hverandre.

Medlemsstrategien

Konkurransesituasjonen i bankmarkedet blir stadig tøffere, med strukturendringer og nye aktører. Obos-banken har hatt en god vekst, og kunne blant annet melde om en økning på 12,5 prosent i hovedbankkunder ved forrige kvartal.

– Vi har hatt en jevn vekst, men vi har bevisst tatt ned veksttakten for å sikre bærekraftig kapitalstyring. Fremover forventer vi sterk konkurranse, men vi har en lojal medlemsmasse som er vår viktigste markedsføringskanal, og vi har tro på fortsatt god vekst, sier Weldingh.

Han kan fortelle at de har cirka 600.000 Obos-medlemmer som kunder, men at så mange som ti prosent av Norges befolkning er Obos-medlemmer. Det er med andre ord en stor gruppe å ta av.

– Strategien vår å være den foretrukne banken for Obos-medlemmer og boligselskaper. Medlemsfordelene er såpass gode at du skal være ganske dårlig med kalkulatoren for å ikke skjønne at det lønner seg,  sier Weldingh.

– Bankens siste kvartalstall viste 0 kroner i utlånstap. Er det gode sjanser for at du kan skilte med dette også neste gang?

– Nå tør jeg ikke så så mye på det, men vi får la utviklingen gå sin gang. Vi er makroeksponert og har svært liten eller ingen konsentrasjonsrisiko innen bygg, næring eller andre sektorer som går i store sykluser, som for eksempel retail. Om det blir en stor tapsutvikling i 2025, gjenstår å se, men vi ser ingen store faretegn der.

Peak regulering

Weldingh forteller at regulering er en annen faktor som påvirker Obos-banken, som håndterer den økende regulatoriske byrden alene som alliansefri bank. Weldingh legger ikke sjul på at den økende kompleksitet i regelverket er krevende å hanskes med. 

– Det er viktig at reguleringene er hensiktsmessige og ikke bare kompliserer for kompliseringens skyld, sier han, og legger til at han håper og tror at initiativene til forenkling som vi blant annet har sett i EU, snart vil bære frukter.

– Det føles nå som om vi er på en peak på regelverksvolum, men hvem vet.

På spørsmål om hva som er planen for de neste fem årene, svarer Weldingh resolutt at banken absolutt har vekstambisjoner.

– Bankmarkedet er en skala- og marginbransje, så vi må fortsette å være kostnadseffektive og relevante, slår han fast.