INVESTERING
KLP setter Saudi Aramco på svarteliste
Norges største pensjonsforvalter utelukker investeringer i 12 selskaper i Midtøsten.
Gjennom en oppdatering av KLP og deres liste over selskaper som er svartelistet når det gjelder investeringer, fremkommer det i en ny rapport at 12 nye selskap er satt på svartelisten. Blant dem finner vi Saudi Aramco, skriver KLP i en rapport.
– Elleve av selskapene er utelukket fordi vi mener det er en uakseptabel sektorspesifikk risiko for medvirkning til brudd på menneskerettigheter. I tillegg utelukker vi ett selskap grunnet en kombinasjon av tette bånd til dominerende statlige eier og en aktiv posisjon i strid med KLPs forventinger til klima- og energiomstillingsplaner, skriver KLP.
Det var DN som omtalte saken først.
De 12 selskapene som blir ekskludert er:
Saudi Aramco, Saudi Arabia
Emirates Telecom Group, De forente arabiske emirater
Saudi Telecom, Saudi Arabia
Emaar Properties, De forente arabiske emirater
Aldar Properties, De forente arabiske emirater
Etihad Etisalat, Saudi Arabia
Mobile Telecommunications, Kuwait
Dar Al Arkan Real Estate, Saudi Arabia
Ooredoo, Qatar
Mobile Telecommunications, Saudi Arabia
Mabanee, Kuwait
Barwa Real Estate, Qatar
«Ekskluderer flest»
Tidligere i høst ble KLP Banken rangert som en av de bedre selskapene når det kom til hvilke investeringer banken hadde tilgjengelig for sine kunder, da etter en gjennomgang av israelsk okkupasjon av palestinske områder.
Da sa Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP til BankShift, at KLP hadde gått ut av flere selskaper i 2021.
– Det var en liste på litt over hundre selskaper. Vi var investert i 27 av dem og solgte oss ut av 16. I etterkant har vi også solgt oss ut av noen flere. Vi er nok den aktøren som ekskluderer flest selskaper, sa Aziz den gang.
Hun forklarer at KLP ikke ekskluderer selskap fordi de havner på en liste fra for eksempel Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Men en slik liste kan være utgangspunktet for at KLP undersøker selskapene.
– Vi har hatt et godt samarbeid med Norsk Folkehjelp og organisasjoner som de har et samarbeid med. Hvis kilden er troverdig, undersøker vi selskapene nærmere, sier Aziz.