STRATEGI
Konsernsjefen etter dobling av resultatet: – Skal være verdens beste
Sparebank 1 SMNs nye strategi med større finanshus er noe konsernsjef Jan-Frode Janson virkelig har troen på, og legger ikke lista lavt for hvor banken skal være.

Sparebank 1 SMN leverer et meget sterkt tredjekvartal, også uten engangseffekten fra fusjonen mellom Fremtind og Eika Forsikring. Resultat etter skatt for banken kom på 1,44 milliarder kroner, opp fra 740 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Uten engangseffekten ville resultatet kommet på 989 millioner kroner, til tross for at man har gjort investeringer rundt etablering av flere finanshus den siste tiden.
– Vi skal være verdens beste på finanshus, både fysisk og digitalt. Jeg kjenner ikke så mange andre som jobber etter den modellen vi nå gjør, sier en fornøyd konsernsjef Jan-Frode Janson i SMN til BankShift.
Han sikter til etableringen av store finanshus. Der andre banker går inn med etablering av kontor med tre personmarkedsrådgivere, går SMN nå inn med større mannskap. Banken har blant annet nylig gått inn i både Kristiansund og Sykkylven på denne måten.
– Det er flere investorer som spør om dette med finanshusene. Her har vi kjøpt opp regnskapsbyråer, så går vi inn med rådgivere på personmarked og til næringslivet, og plutselig sitter vi med over 20 ansatte på kontoret. Jeg er overbevist om at også de ansatte syns det er kulere å jobbe på et finanshus med 20 ansatte, enn det er å jobbe på et kontor med tre, sier Janson.
Gir bredde
Fusjonen mellom Fremtind og Eika Forsikring, som gir Sparebank 1-bankene gode engangseffekter dette kvartalet, er også en effekt av det å bli bedre på bredden av kundeproduktene, påpeker Janson. Og det er bredden som er alfa omega for konsernsjefen når det gjelder levering av tjenester, og etablering av disse finanshusene.
– Vi har et mål om å ha ni personmarked-produkter til hver enkelt kunde, som da treffer hele skalaen fra betaling, kreditt, skadeforsikring og pensjon, i tillegg til boliglån og så videre. For å ha denne bredden er vi også avhengige av å samarbeide med andre, sier han.
Må kostnadseffektivisere
Til tross for at SMN har hatt en sterk engangseffekt dette kvartalet, viser kostnadsprosenten omtrent samme nivå i regnskapet. Det er satsingen på finanshusene, som blant annet er årsak til det. Og Janson sier de skiller mellom to måter å se på kostnadene på.
– Driftskostnadene må ned. Effektivitet er kjempeviktig og et område vi skal jobbe mye med fremover. Men samtidig investerer vi, og da skal vi ha effekter av det. Vi har hatt fusjoner, oppkjøp av regnskapsbyråer og hentet folk fra Danske Bank, som vi ser effekter fra nå. Vi ser også andre prate om nedbemanning, men der er ikke vi. Vi skal jobbe effektivt, sier Janson.
– Hvordan skal dere bli mer effektive fremover?
– Vi ser på flere områder, som for eksempel Sparebank 1-alliansen. Vi drar fordeler av å være en del av fellesskapet, men det er kanskje lagt på litt kompleksitet i enkelte ting. Det vil handle om mer standardisering i alliansen. Et annet område er myndighetsbelagte områder, der vi har lagt mye på folk. Her investerer vi i teknologi og systemer som vil effektivisere, sier Janson.
Stolt
Konsernsjefen i SMN sitter som styreleder i Fremtind Forsikring og er sånn sett stolt over den gode engangseffekten som SMN nå får fra fusjonen. Til tross for at det blir et tøft resultat å sammenligne seg med neste gang.
– Jeg har vel vært med på 93 kvartalsfremleggelser, eller noe slikt, så jeg vet at man alltid blir sammenlignet opp mot det man har gjort tidligere, uten at man nødvendigvis ser på hva som skjedde. Sånn er det, sier Janson.
– Men så er det også sånn at det ligger mye arbeid bak den gevinsten som nå hentes. Et langsiktig arbeid som krever mye for å få noe slikt til, og jeg er stolt over å være styreleder i et stort selskap som driver distribusjon gjennom tre bank-allianser, legger Janson til.
Norges største
Etter at søsterbanken SR-Bank fusjonerer med Sparebank 1 Sørøst-Norge, og Sparebanken Vest fusjonerer med Sparebanken Sør, blir det stadig færre regionbanker. Det betyr at tittelen «Norges største regionbank» har blitt noe enklere å ta fatt i. Og SMN kaller seg nettopp det i kvartalsrapporten sin.
– Vi ser jo at noen har forkastet regionbank-konseptet og heller vil være nasjonal, men vi har tro på regionbanken. Vi har fortsatt mye å gjøre i egen region og ser på mulighetene for å utvide egen region, så vi skal fortsette med det, sier Janson.