RESULTAT

Kræmer om reduksjon i ansatte: – Et forenklingsprosjekt, ikke en nedbemanning

Hvorfor kutte ansatte når det går så bra? Konsernsjefen i Sparebank 1 Nord-Norge forklarer at de jobber etter føre-var-prinsippet og forteller om strategien som skal ruste organisasjonen for tøffere tider fremover.

Konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Hanne Karoline Kræmer.
Publisert

– Vi er selvsagt fornøyde med resultatet for kvartalet. Selv om det er noen engangseffekter, er den underliggende driften fortsatt sterk, sier konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge (SNN), Hanne Karoline Kræmer, om tallene for tredje kvartal, som hun la frem i dag.

SNN kan levere knallsterke tall og en sterkt redusert kostnadsprosent på 28,5 prosent. Selv justert for engangseffekten på 452 millioner av transaksjonen med Eika, er kostnadsprosenten på 29,5 prosent en milepæl.

Likevel brukte Kræmer dagens anledning til å fortelle om nært forestående kutt i antall personale og fortalte at at sparebanken nå ruster seg for tøffere tider.

Kutter oppgaver

– Målet vårt på cost-income er 40 prosent. For å holde et lavt nivå framover, jobber vi aktivt med forenkling som skal bidra til at vi ikke trenger å reansette i samme grad. Over tid vil kostnadsutviklingen vår ikke være bærekraftig, og vi må tilpasse oss et lavere rentenivå som også påvirker rentenettoen. Ved å ta grep nå, har vi muligheten til å ruste oss for økonomisk stabilitet og sikre konkurranseevne, forklarer Kræmer til BankShift.

Hun forteller at prosjektet også involverer å kutte, ikke bare ansatte, men også enkelte oppgaver – eller i det minste forenkle dem.

 – Hvordan skal dere klare å levere like gode resultater med færre ansatte?

– Vi kaller dette et forenklingsprosjekt, ikke en nedbemanning. Vi tror på å aktivere hver enkelt medarbeider i forhold til oppgaver og prosesser, forteller hun.

Kræmer kan ikke nå med sikkerhet si hvilke oppgaver som skal bort. Hun forteller at de har noen hypoteser, men vil la organisasjonen selv jobbe med det for å finne bærekraftige løsninger, i stedet for å gjennomføre tradisjonelle nedbemanningsprosjekter der oppgaver ofte må omfordeles etterpå.

– Den teknologiske utviklingen gir oss flere verktøy for å effektivisere. Forenklingsprosjektet ser på eksisterende prosesser og hvordan konsernet drives per i dag, samtidig som vi tar i bruk  for eksempel teknologi som kunstig intelligens for ytterligere effektivisering.

BM skal også forenkles

Innen bedriftsmarkedet har SNN hatt god vekst, de siste 12 månedene på 4 prosent, og tidligere med enda høyere vekst. Kræmer kan fortelle at dette har krevd flere ansatte for å håndtere porteføljen. 

– Nå gjennomgår vi også bedriftsmarkedet med tanke på forenkling, og her kan vi hente ut effekter som igjen kan investeres i økt kundeaktivitet og lønnsomme oppgaver, sier hun.

Hun forteller at SNN har økt fordelingen mellom bedrifts- og personmarkedet fra 30-70 til 35–65 og at hun er komfortabel med det, men legger til at SNN alltid er på jakt etter nye lønnsomme vekstmuligheter.

Vekstmålet på BM er på 4 til 7 prosent, noe Kræmer mener er vel innenfor rekkevidde. Hun forteller at veksten har avtatt noe i det siste, men at SNN nå ser store muligheter i nord med kommende infrastrukturprosjekter innen maritim sektor, vei, flyplass og forsvarsbygg. Med fallende renter vil også boligprosjekter få en oppsving, påpeker hun.

Rekord for havnæringen

SNN skriver i sin rapport at overvekten i BM er på havbruk, men Kræmer er ikke redd for at eksponeringsgraden er for høy.

– Selv om vi har en sterk posisjon innen havbruk, vurderer vi alltid konsentrasjonsrisikoen i enkeltbransjer. Havbruksnæringen er preget av høye kostnader og svingende kronekurs, men har hatt god inntjening og etterspørselen er fortsatt stor. Samtidig er det sånn at vi har kredittramme i forhold til konsentrasjonsrisiko innenfor flere bransjer, forteller Kræmer.

Hun legger til at næringen satte ny rekord med eksportverdi på 125 milliarder kroner. 

Imponert over Kjerpeseth

Sparebanken Norge, med sine nasjonale ambisjoner, kommer trolig som konkurrent i nord-Norge. Dette synes Kræmer er spennende. 

– Sparebanken Vest har gjort en imponerende jobb under Kjerpeseths ledelse og levert solide resultater. Vi har allerede nasjonale aktører i Nord-Norge, hvor DNB er vår største konkurrent både innen person- og bedriftsmarkedet, så vi ser fram til å konkurrere også mot Sparebanken Norge, sier hun.

Om fremtiden påpeker hun at forenklingsprosjektet nok blir den største utfordringen fremover. Samtidig bemerker hun at det er nødvendig for at SNN skal kunne møte fremtidige utfordringer. 

– Vi ønsker å være en god bank for Nord-Norge, både for bedrifts- og personmarkedet, og følge de ulike næringene gjennom sine sykluser – spesielt fiskeri og næringseiendom, som har hatt utfordrende tider, sier hun.